Motion till riksdagen
2015/16:2691
av Andreas Carlson (KD)

Motorväg mellan Ulricehamn och Jönköping


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om riksväg 40 mellan Jönköping och Ulricehamn och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den 17 oktober 2015 invigs den nya motorvägen mellan Borås och Ulricehamn. Den 17 kilometer långa sträckan på riksväg 40 innebär en kraftig förbättring av trafiksäkerheten. Dessutom förkortas restid och näringslivets behov av säkra och punktliga transporter tillgodoses.

 

När sträckan Borås-Ulricehamn är klar, saknas bara en utbyggnad av motorväg av sträckan Jönköping-Ulricehamn för att få en motorväg hela vägen mellan Stockholm och Göteborg. Det borde vara en självklarhet att det finns en sammanhängande motorväg mellan Sveriges två största städer.

 

För att uppnå en enhetlig motorvägsstandard på stråket Stockholm - Jönköping - Göteborg bör därför en utbyggnad av befintlig 2+1-väg till motorväg planeras på riksväg 40 mellan Jönköping och Ulricehamn. Region Jönköpings län har tillstyrkt förslaget att bygga motorväg mellan Jönköping och Ulricehamn för att uppnå enhetlig motorvägsstandard.

 

Motorvägssträckning mellan Jönköping och Ulricehamn skulle knyta arbetsmarknadsregioner närmare varandra. Det ökar företags möjlighet att anställa kompetent personal och boende i olika regioner att hitta arbete på andra orter, när pendlingsmöjligheterna ökar avsevärt. Det skulle vara av stor betydelse för att främja tillväxt i flera regioner och län, inte minst i Jönköpingsregionen. Det skulle också vara betydelsefullt för orter i nära anslutning till riksväg 40, såsom exempelvis Bottnaryd och Mullsjö. Bättre förutsättningar skapas för jobb och tillväxt. Det blir också lättare att samla familjen, studera på annan ort eller besöka olika evenemang i andra städer.

 

 

Andreas Carlson (KD)