Motion till riksdagen
2015/16:2689
av Sofia Damm (KD)

Öresundsintegration


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att prioritera insatser mot gränshinder i Öresundsregionen och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör ge riksdagen fortlöpande rapportering om de framgångar som Gränshinderrådet kommer att åstadkomma och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Trots att Norden sedan länge är en gemensam marknad för varor, tjänster och kapital, är regelverken fortfarande utformade med utgångspunkten att medborgare och företag rör sig endast inom ett och samma nordiska land. Så är inte fallet, långt ifrån.

 

Öresundsregionen är Nordens största samarbetsregion. Totalt bor ungefär 3,8 millioner människor i regionen. Varje dag pendlar cirka 20 000 personer över sundet. Från Hylliestation i Malmö till Nordens största flygplats, Kastrup tar tågresan ungefär 10 minuter. Resandet för människor från södra Sverige har därmed ökat, och arbetstillfällena likaså. 

 

I Öresundsregionen produceras 26 procent av Sveriges och Danmarks samlade BNP. Här finns 12 universitet, 155 000 studenter och 12 000 forskare.

 

2013 beslutade de nordiska ministrarna att upprätta ett Gränshinderråd med uppdrag att främja den fria rörligheten inom Norden för människor och företag. Förra året påbörjades den verksamheten. Det är ett sent, men välkommet initiativ. Resultatet kommer vara upp till våra nordiska regeringar att nu leverera. Vi ser fram emot fortlöpande rapportering från regeringen om de framgångar som Gränshinderrådet kommer att åstadkomma.   

 

Oavsett Gränshinderrådets arbete kommer integrationen mellan våra länder att fortsätta, men takten kommer helt att avgöras av hur villiga våra nationella regeringar är på att hjälpa till att undanröja de gränshinder som fortfarande finns. Bara så kan fler medborgare och företag ta del av de positiva effekterna som följer av en fortsatt integration.

 

Det är inte rimligt att gemensamma nordiska forskningsprojekt hindras av att det inte går att använda svenska forskningsanslag utomlands, inte rimligt att danskar som reser mellan fastland och Bornholm ska möta en rad problem på vägen bara för att de passerar Sverige, listan kan göras lång.

 

Färre orimligheter, färre hinder och mindre krångel skulle onekligen stärka förutsättningarna för vitala, spännande och växande gränsregioner så som Öresund – eller Greater Copenhagen & Skåne.

 

Att få bort gränshinder i denna dynamiska region skulle inte bara gynna Skåne, utan Sverige i sin helhet.

 

Sofia Damm (KD)