Motion till riksdagen
2015/16:2688
av Sofia Damm (KD)

Vildsvin – större hot än vargen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för en kraftigt minskad vildsvinsstam i Sverige och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över stödet till näringsidkare som blivit lidande av vildsvinsrelaterade skador och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under många år har vargdebatten dominerat den svenska debatten. Därmed har också det större problemet, vildsvin, kommit i skymundan. Vildsvinsstammen uppgår i dag till uppskattningsvis 350 000 djur, och statistik visar att det sker en fördubbling av stammen ungefär vart tredje år. Vildsvinen orsakar miljonbelopp i skador varje år, vilket är förödande för lantbrukare och övriga näringsidkare på landsbygden. De får ständigt se sina åkrar, slåttervallar och trädgårdar demolerade av bökande vildsvinsflockar. Det bör ses över hur lantbrukare och andra kan kompenseras för förlorad skörd, förstörda stängsel eller avskjutning.

 

Vildsvinens ohejdade framfart märks också i trafiken. Antalet viltolyckor med vildsvin har ökat markant under det senaste decenniet. De orsakar cirka 3 000 viltolyckor om året. Med sin låga tyngdpunkt och hårda hud orsakar vildsvin större skador på fordonen än många andra djur. 

 


Regeringen måste nu verka för en ökad avskjutning för att kraftigt minska vildsvinsstammen och dess allvarliga skadeverkningar.

 

Sofia Damm (KD)