Motion till riksdagen
2015/16:2675
av Cecilia Widegren (M)

Ungdomsjobb i Skaraborg


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att arbeta fram en långsiktig strategi för fler jobb, inte minst för unga, utrikesfödda och långtidsarbetslösa, så att fler jobb kan skapas i vår tids tuffa internationella konkurrenssituation och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen har kraftigt höjt arbetsgivaravgifterna för unga och från den 1 augusti 2015 är det dyrare att anställa unga, och under 2016 verkställs höjning nummer två och avgifterna blir då samma som för övriga anställda. Höjningen kostar 40 000 kronor per person och år, vilket är ett hårt slag mot alla ungas möjlighet att få ett jobb. Höjningen kommer få stora konsekvenser, både i Skaraborg och i resten av Sverige, och är ett svek mot alla de ungdomar som är på väg in i arbetslivet. Siffror från Riksdagens utredningstjänst visar att de ökade kostnaderna för höjningen av arbetsgivaravgifter motsvarar över 50 000 heltidstjänster. Det är alltså tusentals jobb som riskerar att försvinna på grund av detta politiska beslut. I Svensk Handels Handelsbarometer i april 2015 uppgav varannan handlare att de kommer behöva se över antalet anställda om höjningen skulle bli verklighet. För ungdomar är handeln den största arbetsgivaren i Sverige, och även det vanligaste förstajobbet. Lite drygt 110 000 unga mellan 16–26 år jobbar i detalj- och partihandeln – vilket motsvarar nästan var femte av alla sysselsatta i den åldersgruppen.

I Skaraborg finns flera arbetsgivare inom handel, restaurang och turism med många unga anställda vilka nu kommer behöva se över antalet anställda. Genom höjningen har man tagit bort många skaraborgungdomars chans att få in en fot på arbetsmarknaden, att få en egen lön, meriter, betala skatt och bidra till allt det som är vårt gemensamma. För när det är dyrare att anställa skapas färre jobb. Ungas första fot in på arbetsmarknaden är viktig och alliansregeringen genomförde under sina mandatperioder en rad reformer för att underlätta för ungdomar att få sitt första jobb, bland annat de sänkta arbetsgivaravgifterna. Svenskt Näringsliv har tidigare rapporterat att den sänkta arbetsgivaravgiften resulterade i att fyra av tio företag har fler unga anställda tack vare den sänkta avgiften.  

Regeringen borde ställa sig frågan på vilket sätt denna kraftiga höjning av arbetsgivaravgifterna för unga skapar möjligheter för unga att få sitt första jobb, hur den förbättrar möjligheterna för företag att kunna anställa och växa och hur det bygger Sverige starkt.

 

Cecilia Widegren (M)