Motion till riksdagen
2015/16:2673
av Cecilia Widegren (M)

Älgjaktspremiären


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att fullfölja arbetslinjen genom att flytta älgjaktspremiären från en måndag till en lördag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Med den tidigare alliansregeringen var arbetslinjen tydligt i fokus. Detta ledde till att över 300 000 fler hade ett jobb att gå till. Älgjaktspremiären är den absolut största händelsen på jaktåret för de flesta jägare, många jobbar till vardags men tar ledigt för att kunna deltaga på premiärdagen som alltid är en måndag. Många jaktlag börjar därför inte jaga förrän på lördagen för att hela jaktlaget skall kunna delta. Även jägarna prioriterar således arbete.

Det är positivt att regeringen har tidigare i år låtit meddela att det kan finnas skäl att överväga att ändra på jakttiden till en lördag och att denna fråga skulle kunna hanteras av den beredning som övervägs att skapas för att hantera jaktfrågor. 

Eftersom många jaktlag verkar i älgskötselområden med viss tilldelning, kan kvoten på vissa djur vara fylld redan när de flesta kommer ut på lördagen, på grund av att de fullföljer arbetslinjen under veckan.

Föryngring av jaktlagen är en framtidsfråga för många jaktlag. Studerande, eller unga med första foten in på arbetsmarknaden, bör inte behöva ta ledigt eller avstå från studier för att vara med på älgjaktspremiären. Det vore därför mer rättvist att låta älgjaktspremiären bli en lördag istället för en måndag.

 

 

Cecilia Widegren (M)