Motion till riksdagen
2015/16:2672
av Cecilia Widegren (M)

Hastighetsbegränsning för A-traktorer och Epa-traktorer


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga möjligheten att justera hastighetsbegränsningen för A-traktorer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En A-traktor eller en Epa-traktor är en serietillverkad bil eller en tung lastbil som är ombyggd så att den har samma egenskaper som en traktor. 

Epa-traktorn har ingen konstruktiv maxhastighet men den får inte framföras med en högre hastighet än 30 km/tim. A-traktor får till skillnad mot Epa-traktor inte vara konstruerad för en hastighet högre än 30 km/tim.

Den konstruktiva hastigheten betyder att fordonen är konstruerade för att inte kunna köra i mer än den tillåtna hastigheten och att de endast med svårighet ska kunna ändras till högre hastighet. Reglerna om konstruktiv hastighet för A-traktorer har tillkommit av trafiksäkerhetsskäl.

För att köra A-traktor och Epa-traktor krävs AM-körkort, vilket är samma som för EU-moppe. Den har en hastighet av 45 km/h. Därmed kan man konstatera att utbildning, trafiksäkerhet och grunden för att framföra ett fordon till en hastighet av 45 km/h redan finns. Således borde det vara helt logiskt att även karossfordon som en A-traktor eller Epa-traktor skulle kunna framföras i åtminstone 45 km/h.

När reglerna sattes var den hastigheten för traktorer, 30 km/h. Enligt EU-regler är den tillåtna konstruktiva hastigheten för traktorer i dag 40 km/h. Eftersom A-traktorn är en svensk företeelse har den därför kvar den svenska begränsningen. En förändring för att A-traktorer och Epa-traktorer ska kunna likställas med reglerna som gäller för EU-mopeder bör övervägas.

 

Cecilia Widegren (M)