Motion till riksdagen
2015/16:2663
av Cecilia Widegren m.fl. (M, C, KD)

Höjning av arbetsgivaravgift och skatt slår mot Skaraborg


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör överväga möjligheten att först utreda konsekvenserna av en höjning av arbetsgivaravgiften för unga innan en sådan genomförs och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör överväga möjligheten att först utreda konsekvenserna av en höjning av inkomstskatten för äldre aktiva seniorer som vill fortsätta jobba innan en sådan genomförs och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En stor utmaning Sverige och Skaraborg står inför är det nya utanförskap som växer fram. Det drabbar framför allt unga som inte får komma in på arbetsmarknaden. Alliansens politik fokuserar därför på att skapa fler vägar in på arbetsmarknaden, till skillnad mot regeringens politik som resulterar i färre jobb.

Trots en utdragen ekonomisk kris fick över 50 000 fler unga ett jobb genom Alliansens politik. Det är en följd av att ökade förutsättningar för unga att få jobb prioriterades.

Regeringen har istället kraftigt höjt arbetsgivaravgifterna för unga från den 1 augusti 2015, och under 2016 verkställs höjning nummer två och avgifterna blir då samma som för övriga anställda. Höjningen kostar 40 000 kronor per person och år, vilket är ett hårt slag mot alla ungas möjlighet att få ett jobb. Höjningen kommer få stora konsekvenser, både i Skaraborg och i resten av Sverige, och är ett svek mot alla de ungdomar som är på väg in i arbetslivet.

Siffror från riksdagens utredningstjänst visar att de ökade kostnaderna för arbetsgivaravgifterna för unga motsvarar över 50 000 heltidstjänster runt om i landet, jobb som riskerar att försvinna på grund av detta politiska beslut.

I Svensk Handels handelsbarometer i april 2015 uppgav varannan handlare att de kommer behöva se över antalet anställda om höjningen skulle bli verklighet. I Skaraborg finns flera arbetsgivare inom handel, restaurang och turism med många unga anställda vilka nu kommer behöva se över antalet anställda. Genom höjningen har man tagit bort många Skaraborgsungdomars chans att få in en fot på arbetsmarknaden, att få en egen lön, meriter, betala skatt och bidra till allt det som är vårt gemensamma. För när det är dyrare att anställa skapas färre jobb.

Den svaga vänsterregeringen borde ställa sig frågan på vilket sätt denna höjning av arbetsgivaravgifterna skapar möjligheter för unga att få sitt första jobb.

Därtill görs höjningar av inkomstskatter för äldre över 65 år som fortsätter att jobba. Dessa blir så kraftfulla att inga incitament blir kvar för aktiva seniorer att fortsätta bidraga till aktiv arbetslinje.

Alliansregeringen sänkte arbetsgivaravgifterna för 65+are när den tillträdde för att få fler att arbeta längre som ett sätt att stärka samhällsekonomin när människor lever allt längre. Det har också fått dramatiska effekter. Hösten 2006 arbetade 85 000 65+are, enligt Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökning, AKU. Hösten 2014 arbetar mer än dubbelt så många 65+are, 191 000.

Nu återinför vänsterregeringen en ”särskild löneskatt” på 65+are på 8,5 procent, och räknar på det sättet med att de knappt 200 000 65+arna ska bidra med ytterligare 2,34 miljarder kronor till statskassan.

Det här är en betydligt större skattehöjning än för dem under 65 år. Medan smyghöjningen av statsskatten för den som tjänar 35 000 blir 1 680 kronor blir skattehöjningen för 65+are med samma inkomst 2 975 kronor. För en löntagare som tjänar 20 000 blir skattehöjningen 0 kronor om han/hon är 65–, men 1 700 kronor per månad om det är en 65+are.

Drygt 70 000 av de 65+are som arbetar gör det i egen firma, enligt SCB:s siffror. På det sättet slipper arbetsgivaren ta ansvar för betalning av sociala avgifter m.m. Dessa får nu betala regeringens skattehöjning direkt från årsskiftet.

För de övriga, som är fast anställda eller tillfälligt anställda till exempel som inhoppare på skolor, sjukhus eller andra företag, blir det arbetsgivaren som får högre sociala avgifter för dessa 65+are. Men regeringen räknar med att företagen kommer att kompensera sig för dessa höjda kostnader genom att sänka lönerna:

”Det första året beräknas övervältringen på lönerna till 50 procent och övervältringen på vinster och priser till 25 procent” (s. 42).

”På längre sikt antas hela den särskilda löneskatten övervältras på lönekostnaderna i form av lägre löner för hela löntagarkollektivet” (s. 43).

Vänsterregeringen gör det mycket tydligt. Det ska bli mindre attraktivt för 65+are att arbeta. Den sänker samtidigt skatten för dem med låga pensioner, och lovar skattesänkningar på övriga pensionsinkomster senare. På det sättet får pensionärer som inte arbetar bättre ekonomi.

 

Cecilia Widegren (M)

 

Ulrika Carlsson i Skövde (C)

Annika Eclund (KD)

Sten Bergheden (M)