Motion till riksdagen
2015/16:2661
av Cecilia Widegren (M)

Moms på secondhand


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se till att verkställa att ideella organisationers välgörenhet inte drabbas av dubbelbeskattning samt efterleva löften om att desamma inte ska drabbas retroaktivt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Ideella butiker med secondhand-varor bedriver en fantastisk verksamhet som hjälper utsatta människor i behov av humanitär hjälp. Verksamheten baseras på att gåvor från allmänheten skänks till organisationen. Dessa gåvor går sedan direkt eller indirekt till social och humanitär välgörenhet.

Denna ideella verksamhet hotades dock att momsbeläggas enligt direktiv från Europeiska unionen. Något som hade medfört kraftigt ökad administration och arbetsbelastning, minskade intäkter och följaktligen minskad social och humanitär verksamhet. Istället för att skyndsamt hitta en lösning för detta så höll den nuvarande vänsterregeringen på att stjälpa denna verksamhet.

Först i maj 2015, efter mycket kritik, lades en promemoria fram av regeringen med ett förslag till långsiktig lösning. Den långsiktiga lösningen bygger på en ändring i nu gällande inkomstskattelag och gör att många ideella butiker med secondhand-varor ej längre kommer att vara momspliktiga från den 1 januari 2016. Under 2015 kommer dock verksamheterna ses som momspliktiga då regeringen var för saktfärdiga i sitt agerande, och alla måste därför fortsätta att redovisa moms. Även om de i september, via ett särskilt stöd, ska få tillbaka ett belopp som motsvarar den moms de betalat in, så tvingas verksamheterna att lägga mycket tid och kraft på att redovisa momsen – något som går ut över hjälpverksamheten. Regeringens saktfärdighet skapar oro hos frivilligas engagemang som arbetar ideellt att verksamheter ska behöva komma att läggas ned.

Regeringen bör nu verka för att dessa ideella verksamheter ska kunna fortsätta att bidra till social och humanitär välgörenhet, och inte på grund av ett icke hanterande sätta dem i liknande situationer framöver. Det är även av stor vikt att regeringen ser till att tidigare aviseringar verkligen verkställs samt att verksamheterna förblir momsbefriade.

 

Cecilia Widegren (M)