Motion till riksdagen
2015/16:2660
av Cecilia Widegren (M)

Gränslös vård i Norden


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka det nordiska samarbetet och öka tillgängligheten för patienter genom att stärka patienternas möjlighet att fritt välja vård i Norden, oavsett nationsgränser, samt för vårdens specialiteter att ytterligare samarbeta och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Rapporten ”Tillväxt från Norr”från 2014, framtagen av en expertgrupp utsedd av Norges, Finlands och Sveriges statsministrar, och vars arbete letts av landshövding Magdalena Andersson. Rapporten omfattar bland annat intressanta förslag om framtidens hälso- och sjukvård i norra delarna av Norden.

För att det ska vara attraktivt och upplevas som säkert att bo, leva och verka i dessa regioner i Norden är tillgång till god medicinsk vård en viktig och i vissa fall avgörande faktor.

I områden som är glest befolkade och där avstånden är långa är det därför viktigt att med ny teknik utveckla hälso- och sjukvård på distans. Det behövs som både ett medel och som redskap för att människor i glesbygd och landsbygd ska kunna känna sig trygga så att det går att bo och verka i hela Sverige.

I rapporten föreslås bland annat nya lösningar baserade på telemedicin och e-hälsa, en arbetsfördelning mellan centralsjukhusen i norr och frihet för patienter att välja närmaste sjukhus, oavsett eventuella nationsgränser. Ett intressant komplement till lagen om valfrihet och patientlagen.

Regeringen bör därför stärka det nordiska samarbetet och öka tillgängligheten för patienter genom att stärka patienternas möjlighet att fritt välja vård i Norden, oavsett nationsgränser. Därtill bör regeringen agera för att stimulera och förstärka nordiskt samarbete kring vården.

 

Cecilia Widegren (M)