Motion till riksdagen
2015/16:2652
av Beatrice Ask m.fl. (M)

Utgiftsområde 4 Rättsväsendet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar anslagen för 2016 inom utgiftsområde 4 Rättsväsendet enligt förslaget i tabell 1 i motionen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en satsning på 1 000 nya poliser och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om Nationella insatsstyrkans förmåga att agera på flera platser samtidigt och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om resurser till den internationella åklagarkammaren och tillkännager detta för regeringen.
  5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket ett särskilt uppdrag att utreda finansiering av terrorism och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En väl utformad rättspolitik som förebygger, hindrar och bekämpar brottslighet bidrar till ett tryggare samhälle. Moderaterna och Alliansen har stärkt rättsväsendet och tryggheten i samhället har ökat, men utmaningarna är fortsatt stora. Vi ser ett nytt utanförskap växa fram i delar av landet med ökad otrygghet som följd. Sverige ska vara ett land – inte ett land där parallella samhällen tillåts växa fram. Tung gängkriminalitet, skjutningar och våldsdåd är allvarligt och oacceptabelt. Det är en utveckling som måste brytas och som kräver kraftfulla åtgärder.

 

Det ställer krav på att polisens resurser stärks. Moderaterna vill tillföra resurser för att utbilda och anställa 1 000 nya poliser de närmaste åren. Vi vill också tillföra Säkerhetspolisen ytterligare resurser, samt ge ökade anslag till Nationella insatsstyrkan så att det finns kapacitet att kunna möta ett eventuellt terrorangrepp på flera geografiska platser samtidigt. För att motverka finansieringen av terrorism vill Moderaterna ge Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket ett särskilt uppdrag och ökade resurser för att utreda finansieringen av terrorism. Vidare måste Internationella åklagarkammaren ha rätt resurser som kan bistå i utredningarna om terrorism och krigsbrott.

 

I ett läge med stark befolkningsökning och nya utmaningar för Polisen väljer regeringen att ta bort kravet på 20 000 poliser. Konsekvensen riskerar att leda till en minskning av antalet poliser, i ett läge där vi ser att tung gängkriminalitet och utanförskapsområden växer fram. Befolkningsutvecklingen och brottsligheten talar för att tillgången på poliser behöver öka både genom bättre prioriteringar inom Polisen och genom ökat anslag. 

 

Anslagsanvisning

 

Tabell 1. Moderaternas förslag till anslag för 2016 uttryckt som differens gentemot regeringens förslag (tusental kronor).

 

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (M)

1:1

Polismyndigheten

21 560 567

+50 000

1:2

Säkerhetspolisen

1 191 364

 

1:3

Åklagarmyndigheten

1 450 500

 

1:4

Ekobrottsmyndigheten

636 098

+5 000

1:5

Sveriges Domstolar

5 415 185

 

1:6

Kriminalvården

8 120 000

 

1:7

Brottsförebyggande rådet

98 281

 

1:8

Rättsmedicinalverket

400 612

 

1:9

Gentekniknämnden

5 359

 

1:10

Brottsoffermyndigheten

40 011

 

1:11

Ersättning för skador på grund av brott

121 935

 

1:12

Rättsliga biträden m.m.

2 338 657

 

1:13

Kostnader för vissa skaderegleringar m.m.

39 981

 

1:14

Avgifter till vissa internationella sammanslutningar

21 374

 

1:15

Bidrag till lokalt brottsförebyggande arbete

22 157

 

1:16

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

18 714

 

1:17

Domarnämnden

7 942

 

1:18

Från EU-budgeten finansierade insatser avseende EU:s inre säkerhet

85 000

 

 

Summa

41 573 737

+55 000

 

 

 

Politikens inriktning

Polismyndigheten

Samhällsutvecklingen och befolkningsökningen gör att det behövs fler poliser för att utreda och bekämpa brott. Moderaterna vill utbilda och anställa 1 000 nya poliser som i huvudsak ska användas för att förstärka brottsbekämpningen och öka tryggheten i särskilt brottsbelastade områden samt i glest befolkade delar av landet. För detta avsätts resurser under de kommande åren. 

 

Det finns i dag 63 geografiska områden i Sverige där kriminella nätverk har stor negativ påverkan i lokalsamhället. I dessa områden upplevs misstron mot samhället vara utbredd och på flera platser tar det sig uttryck genom att Polisen inte är välkommen i området. Områdena präglas av social oro och utanförskap. I sådana områden har polis och räddningstjänst svårt att utföra sitt arbete. Det behövs krafttag för att säkerställa att alla invånare – oavsett var man bor – kan känna trygghet och att rättsväsendet står starkt.

 

Polisen har en ny organisation från och med den 1 januari 2015 som nu måste genomföras så att verksamheten blir mer effektiv och når de mål som finns för förändringen. Polisens effektivitet står inte i proportion till de resursökningar rättsväsendet fått de senaste åtta åren. Vi vill ha en mer effektiv polisorganisation som utreder och klarar upp fler brott. Fler lokala, närvarande poliser behövs samtidigt som ett mer aktivt brottsförebyggande arbete där polis och kommun samarbetar är nödvändigt. För att förbättra polisens resultat, möta en förändrad samhällsutveckling och säkerställa polisens förmåga att upprätthålla lag och ordning i hela landet krävs prioriteringar både inom nuvarande organisation och förstärkningar genom tusen fler poliser.

 

Det är viktigt att Polisens nationella insatsstyrka tillförs tillräckliga resurser för att samtidigt kunna göra insatser mot terrorister på två eller flera ställen i landet samtidigt. Erfarenheter från bombattentatet i Oslo och den därpå följande skjutningen på Utöya visar att Polisen måste ha möjlighet att kunna hantera flera händelser samtidigt. Nationella insatsstyrkan behöver därför förstärkas. För detta tillförs Polismyndigheten 30 miljoner kronor.

 

Moderaterna vill säkerställa att den internationella åklagarkammaren har rätt resurser för att utreda terroristbrott och krigsbrott. Det måste finnas tillräckligt med specialpoliser som kan bistå i utredningarna. Åklagare har varnat för att krigsförbrytare kan gå fria i Sverige för att det finns för få poliser som utreder de misstänkta brotten. Det är inte acceptabelt. För detta anslås 5 miljoner under anslaget Polismyndigheten.

 

 

Säkerhetspolisen

Radikalisering, våldsbejakande extremism och terrorism utgör hot mot såväl människor som stater och ytterst mot de värderingar som vårt samhälle vilar på. En ökad radikalisering bland extrema grupper utmanar tryggheten i vårt samhälle. Exemplen på svenskar som reser till, utför och deltar i terroristhandlingar eller terroristträning i exempelvis Syrien och Irak är flera. Samhället måste reagera med tydlighet och konsekvens mot de som återvänder. Vi vill ge svenska myndigheter bättre förutsättningar för att möta det hot som dessa utgör för vårt samhälle.

 

Konkreta insatser behövs här och nu, samtidigt som det långsiktiga arbetet för att förhindra och förebygga terrorism och radikalisering måste förbättras. Inget tyder i dagsläget på att de utmaningar som finns när det gäller att säkra tryggheten i ett fritt och öppet Sverige kommer att minska. I detta arbete har Säpo en avgörande roll. Likt regeringen ökar vi därför anslaget med 65 miljoner kronor för att förebygga och lagföra terrorismrelaterad brottslighet. Därutöver är det också viktigt att säkerställa att Säkerhetspolisen har nödvändiga verktyg för att motverka och lagföra terrorismrelaterad brottslighet.

 

Ekobrottsmyndigheten

Ytterligare ett steg för att förstärka arbetet mot radikalisering och terrorism är att ta krafttag mot hur den finansieras. Moderaterna vill därför ge Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket ett särskilt uppdrag och ökade resurser för att utreda finansieringen av terrorism. Därför vill vi öka anslaget till dessa två myndigheter med totalt tio miljoner kronor per år. Under utgiftsområde 4 läggs fem miljoner kronor till Ekobrottsmyndigheten för detta ändamål.

 

Beatrice Ask (M)

 

Krister Hammarbergh (M)

Anti Avsan (M)

Ellen Juntti (M)

Pia Hallström (M)

Anders Hansson (M)