Motion till riksdagen
2015/16:2644
av Ulf Berg och Gunilla Nordgren (båda M)

Översyn av de offentliga registren


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör överväga att se över vilka öppna register som det kan finnas skäl att förändra för att stärka människors integritet, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Allt fler får sina identiteter kapade och får i och med det stora problem att komma tillrätta med det man har utsatts för. Det är inga större svårigheter att hitta identiteter som ofta ligger vidöppna att hämta i olika register, därtill inte sällan serverade på en karta som gör det extra lätt att hitta deras bostäder. Några förfrågningar gör det lätt för människor med brottsliga avsikter att lugnt konstatera var inbrottet kan göras utan större risker för upptäckt.

 

Tanken med offentlighet är god, men skall gälla offentliga verksamheter där invånarna kan följa vilka vägar deras skattepengar vandrar. Detta bör dock inte gälla privatpersoners uppgifter. Deras adresser och liknande kan säljas till företag för att göra reklaminsatser eller snarlika utskick till privatpersoner. Här borde i vart fall godkännande ges för att privatpersoners uppgifter skall få användas.

 

Det finns goda skäl att regeringen tillsätter en utredning för att se över vilka öppna register som det kan finnas skäl att förändra för att stärka människors integritet.

 

 

Ulf Berg (M)

Gunilla Nordgren (M)