Motion till riksdagen
2015/16:2643
av Rasmus Ling (MP)

Avskaffande av krav på danstillstånd


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om avskaffande av krav på danstillstånd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kravet på danstillstånd är ett onödigt och rent av löjligt krav. Självklart måste det bort.

Miljöpartiets kongress tog i maj 2012 beslut om att kämpa för ett avskaffande av det tillstånd som krävs för att ordna offentlig danstillställning. Danstillståndet har bara gett ökat regelkrångel för restaurangbranschen och är ett exempel på onödigt klåfingrig byråkrati. Att ha lagstiftning som bara finns till för att försvåra för människor att dansa passar inte i ett modernt rättssamhälle. Därför motionerar jag om att avskaffa kravet på danstillstånd i år igen.

Danstillståndet innebär att en restaurangägare, utöver alla andra tillstånd som behövs och kriterier som ska fyllas, också behöver ett särskilt tillstånd för att folk ska kunna dansa. De flesta regleringar inom restaurangbranschen är viktiga för människors säkerhet och hälsa; men danstillståndet är inte det. Dans är en rolig och härlig sysselsättning som bör uppmuntras, inte försvåras på grund av förlegad moralism.

Kravet på danstillstånd för restauranger är hopplöst förlegat. Att förbjuda människor från att spontant brista ut i dans om de inte har ett särskilt tillstånd rimmar illa med det allmänna rättsmedvetandet. Och dessutom känns det aningen sovjetiskt och totalitärt.

Argument som har förts fram för att behålla danstillståndet är också lätta att slå hål på. Det är knappast farligt att krogar erbjuder dans. Mängden krogbråk står ju inte i korrelation till folk som dansar i lokalen. Och om någon börjar bråka är det ju inte danstillståndet som används för att upplösa tillställningen, utan det finns andra sätt att hantera det på, till exempel genom att de personer som bråkar avlägsnas från platsen.

Miljöpartiet de gröna vill avskaffa kravet på danstillstånd. Det är en onödig detaljstyrning av människors fritid, något vi bör sträva efter att minimera. Ett avskaffande av kravet på danstillstånd bör föranledas av en statlig utredning.

 

Rasmus Ling (MP)