Motion till riksdagen
2015/16:2623
av Mikael Jansson och Robert Stenkvist (båda SD)

Nobelbanan


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om projektering av en järnbana (Nobelbanan) mellan Örebro och Karlstad och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det faktum att det saknas järnbana mellan Örebro och Karlstad lämnar efter sig svåra problem för den kollektiva trafiken. Det försvårar främst byggandet av en arbetsregion av Örebro och Värmland tillsammans.

Nobelbanan kan projekteras bredvid E18. Avstånd med bil mellan Örebro och Karlstad är 109 km. Körtiden är ca 75 minuter.

Nobelbanan skulle korta järnvägsavstånden till Oslo/Karlstad från Örebro/Västerås/Eskilstuna. Även mellan Stockholm och Oslo minskas åktiden något, samtidigt som sträckningen då går förbi folktäta delar av Mälardalen. Åktiden skulle minskas ytterligare mellan huvudstäderna med en rakare sträckning mellan Karlstad och Oslo.

Nobelbanan skulle avlasta Järnbanan Stockholm–Hallsberg eftersom en del av trafiken skulle välja att gå över Örebro istället.

Nobelbanan är en nybyggnad av en kort sträcka som kan ge väldigt mycket långsiktig nytta för pengarna. Man kan rimligen tro att sträckningen är rätt för all överblickbar framtid. Infrastruktursatsningar med snabb återbetalning till samhällsekonomin bör prioriteras för de finansierar indirekt kommande satsningar.

 

Mikael Jansson (SD)

Robert Stenkvist (SD)