Motion till riksdagen
2015/16:2622
av Mikael Jansson och Robert Stenkvist (båda SD)

Riksflagga


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en riksflagga och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En stor flagga talar till våra hjärtan. I Brasilien exempelvis finns en brasiliansk stor flagga på en hög stång utanför landets arméhögkvarter. Den gör ett stort intryck.

För att peka ut svenska rikets ceremoniella och administrativa centrum och för att stärka den svenska identiteten skulle en stor och högt upp vajande svensk flagga i närheten av Riksplan mellan Kungliga slottet, riksdagen, UD och Försvarsdepartementet kunna göra god nytta.

Heraldiskt uppstår inga problem vid statsbesök, då det rör sig om en enda flaggstång i arrangemanget. Då kommer den svenska först på tur. I övriga flaggarrangemang ska naturligtvis den besökande statens flagga vara på samma nivå som Sveriges och i rätt heraldisk ordning.

Höjden på flaggstången bör vara slottets höjd över riksplan x 1,3 och flaggans längd som brukligt 25 % av flaggstångens.

Exakt plats för grundsättning får bedömas konstnärligt/proportionellt men skulle kunna vara i Strömparterren. Benämningen skulle kunna vara ”Riksflaggan” och platsen bevakas av Kungliga högvakten.

 

Mikael Jansson (SD)

Robert Stenkvist (SD)