Motion till riksdagen
2015/16:2621
av Mikael Jansson och David Lång (båda SD)

Avlägsnande vid intrång i hus


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om rätten att avlägsna personer som gjort olovliga intrång i hus, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Inom ramen för den omfattande invandringen har fenomen uppstått som väcker behov av förändrade lagar och förändring i tillämpningen av befintliga lagar.

SVT Uppdragning granskning (2015-10-23) har uppmärksammat att invandrare börjat ockupera hus i norra delen av Ljusnarsbergs kommun (mer känt som Kopparberg). De hus som ockuperats är sommarstugor och hus vars ägare inte är hemma för tillfället. När polis har tillkallats har dessa sagt: ”Det är inte inbrott för inget har stulits.” Husockupanterna har tillåtits fortsätta sin ockupation.

Grannarna har börjat tala om att försvara sina hus med sina jaktvapen. I situationen som råder görs hederliga medborgare rättslösa och de tvingas fundera på hur de själva ska tillämpa rättskipning. Detta kan knappast ha varit lagförfattarnas mening i frågan. En av grannarna i Mossgruvan, där händelserna har utspelats, är före detta kommunfullmäktiges ordförande i kommunen; han tycker att myndigheterna numera och särskilt enskilda myndighetspersoner ”saknar tag”.

Riksdagen har makt att ta tag i denna situation och föreslås göra det genom att reglera rätten att avlägsna personer som gjort olovliga intrång i hus. Detta bör gälla tjänstgörande polis men även gemene man (försvar av annans egendom i akuta fall).

 

Mikael Jansson (SD)

David Lång (SD)