Motion till riksdagen
2015/16:2618
av Mikael Jansson och David Lång (båda SD)

Monarkins roll


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa en skrivning om att ny monark ska väljas om den nuvarande ätten Bernadotte utslocknar, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utöka monarkens roll vid regeringsbildandet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är en monarki och Sverigedemokraterna vill säkerställa att så förblir. Vi vill skriva in i grundlagen att om den olyckliga händelsen skulle inträffa att Sverige står utan tronföljare så ska riksdagen skyndsamt tillse att en ny kung eller drottning kan väljas. Detta är inget konstigt och en bestämmelse därom fanns i successionsordningen fram till 1974. Tidigare exempel på valda kungar i Sverige är Gustav Vasa och nuvarande kungens anfader Karl XIV Johan. Vi anser även att det är kungen, i egenskap av statschef och som samlande symbol för riket, som efter fria demokratiska val skall återta den roll som talmannen numera har att ge regeringsuppdraget till den blivande statsministern. Monarken är inblandad i regeringsbildningen i samtliga europeiska monarkier utom i Sverige.

 

Mikael Jansson (SD)

David Lång (SD)