Motion till riksdagen
2015/16:2615
av Thomas Finnborg (M)

Lag om bakåtvända bilbarnstolar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa en lag om bakåtvända bilbarnstolar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige har vi lag på att alla som åker bil ska använda bilbälte, både i framsätet och baksätet. Dock finns det inte en lagstiftning gällande bakåtvända bilbarnstolar, trots att det finns stora risker för barn som åker framåtvända innan 4–5 års ålder.

Enligt NTF:s undersökning åker 51 procent av landets treåringar framåtvända i sina bilbarnstolar trots att det finns konsekventa rekommendationer om bakåtvända sitsar upp till 4–5 års ålder. 

Det finns ofta en okunskap med farorna om framåtvända sitsar innan fem års ålder. Vid en olycka är barnets risker för skador på rygg, nacke och skalle extra stora om barnet åker framåtvänt, för att huvudet är så stort i förhållande till kroppen och nackmusklerna. Den dagen familjen krockar är det barnet som för betala.  I många riktigt allvarliga olyckor under åren har flera i bilen dött av sina skador, men det bakåtvända barnet har varit helt oskatt. Just det är många barnfamiljer helt ovetande om.

I april i år presenterade NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, statistik som bygger på över 3 000 polis- och sjukvårdsrapporter de senast tio åren. Andelen barn 0–3 år med skador på nacke och rygg är cirka 8 %. För gruppen 4–6 år, där man i större utsträckning färdas framåtvänt, ökar andelen till 20 %.

Jag anser att regeringen bör se över möjligheterna att införa en lagstiftning om bakåtvänd sits tills barnet fyllt fyra år för att förebygga riskerna vid trafikolyckor.

 

 

 

Thomas Finnborg (M)