Motion till riksdagen
2015/16:2613
av Finn Bengtsson och Betty Malmberg (båda M)

Globala millenniemål


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige än mer aktivt ska bidra till att FN:s millenniemål uppfylls och tillkännager detta för regeringe

 

Bakgrund

Förenta nationernas så kallade millenniemål, som antogs år 2000, undertecknades av alla medlemsstater, och är i så motto ett unikt globalt engagemang från FN:s sida. Målsättning är att de åtta utpekade satsningarna ska vara uppfyllda vid 2015 år utgång. Dit är det nu ungefär tre månader.

De åtta millenniemålen innebär: 1) halvera jordens fattigdom och hunger, 2) se till att alla barn får gå i grundskola, 3) öka jämställdheten mellan kvinnor och män, 4) minska barnadödligheten, 5) förbättra mödrahälsan, 6) stoppa spridningen av hiv och aids, 7) säkra en hållbar utveckling och 8) öka samarbetet kring bistånd och handel.

Alliansregeringens ambitioner för att nå målen var tydliga och Sverige, tyvärr dock tillsammans med enbart ett fåtal andra länder, uppfyllde år 2009 sina undertecknade förpliktelser inom ramen för biståndspolitiken att bistå satsningen på millenniemålen.

 

Den 25 september 2015 röstade alla FN:s 193 medlemsländer ja till nya globala utvecklingsmål. Dessa mål träder i kraft i januari 2016 och gäller alla världens länder. Målen kommer därmed att ersätta de nuvarande åtta millenniemålen. De 17 nya globala utvecklingsmålen ska gälla från 2016 till 2030. Under dessa mål finns 169 delmål. De nya utvecklingsmålens övergripande tema är ”hållbarhet” och ska prägla både politik och reformer i FN:s medlemsländer. De nya hållbarhetsutvecklingsmålen skiljer sig från millenniemålen, bland annat att det här kommer att krävas någonting av alla länder, alla regeringen, alla jordens invånare. Arbetet med att formulera en ny utvecklingsagenda bygger på de mest omfattande globala konsultationer som FN någonsin har åtagit sig. Förverkligandet av dessa mål kräver seriösa finansiella åtaganden och stor politisk vilja för att förverkligas.

 

Motivering

Enligt FNs information när ungefär tre månader återstår till dess de nu gällande milleniemålen ska vara uppfyllda konstaterar FN idag:

”Stora framsteg har gjorts – men takten måste öka. Trots att det gjorts stora framsteg och trots positiva exempel från alla delar av världen, så återstår mycket för att alla mål ska nås på global basis. Därför måste vi öka takten. Många framsteg har gjorts sedan världens ledare för mer än tio år sedan upprättade de åtta millenniemålen. Målen har bland annat bidragit till minskad fattigdom, barnadödlighet och analfabetism, ökade möjligheter för kvinnor, samt satsningar på rent vatten. De har också förhindrat att människor dör eller försvagas av sjukdomar. Samtidigt återstår mycket. Utvecklingen skiljer sig mellan olika regioner och olika länder – till och med inom ett visst land kan utvecklingen vara ojämn – och framstegen når ofta inte världens mest utsatta människor: de fattigaste, de som lever i länder drabbade av konflikter och naturkatastrofer samt de som diskrimineras på grund av kön, ålder, funktionshinder eller etnicitet.”

När vi i en motion under föregående riksmöte varnade för att just mycket återstod och att takten måste öka, och ställde frågan i motionen på vilket sätt regeringsskiftet i Sverige eventuellt kunde påverka denna situation, antingen i negativ eller i positiv riktning, och önskade att utskottet skulle ge den nya regeringen detta tillkänna, fick vi avslag på motionen. Avslagsmotiveringen angav endast att ”Utskottet har vid en genomgång och beredning funnit att de yrkanden som angetts”…”inte kan vara aktuella för något tillkännagivande från riksdagen”?

Detta förefaller minst sagt något förvånande ställningstagande mot bakgrund av vad som framförs i vår analys enligt ovan. När nu endast ungefär tre månader återstår till dess FN:s millenniemål från 2000 ska vara infriade, och Sverige varit ett av de länder som hittills gått i bräschen, hoppas vi att regeringen tar sitt ansvar och agerar gentemot FN och övriga medlemsstater i syfte att göra en kraftansträngning för att alla hjälper till så att vi kan närma oss alla de aktuella åtta målen innan tidsfristen löper ut. Detta också för att de många fler målsättningarna från FN om hållbarhet längre fram ska öka i tilltro och engagemang från världssamfundet. Vi vill att riksdagen med bifall till denna motion ger regeringen detta tillkänna.

 

 

Finn Bengtsson (M)

Betty Malmberg (M)