Motion till riksdagen
2015/16:2598
av Thomas Finnborg (M)

Gårdsförsäljning av vin


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fortsätta utreda frågan om gårdsförsäljning av lokalproducerat öl, vin, cider m.m. och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

 

Den svenska landsbygden har ett stort turistvärde och många svenskar åker runt i landet och vill njuta och uppleva av vad vårt land har att erbjuda gällande kultur, mat och dryck upplevelser.

Debatten gällande gårdsförsäljning av vin pågår fortfarande för fullt. Den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) var positiv till att prova gårdsförsäljning. Men tyvärr har den nuvarande folkhälsoministern, Gabriel Wikström (S) stoppat förslaget.

Dessutom har det moderata kommunalrådet i Höganäs i Skånes län Péter Kovács (M) gjort flera försök för att Höganäs ska bli en pilotkommun för försäljningen. Även inbjudan har skickats till att besöka Kullabygdens vindistrikt i Höganäs till landsbygdminister Sven-Erik Bucht (S), men tackat nej.

Enligt en utredning från 2014 är det inte möjligt att begränsa försäljningen av vin på ett sådant sätt att enbart svenska producenter kan sälja mindre kvantiteter, skrev Bucht i ett brev där han förklarade sitt ställningstagande och pekade på betydelsen av Systembolagets monopol.

Alkoholfrågan är laddad och ibland besynnerlig när man tänker på att svenskar köper en massa boxvin istället för flaskor med kvalitetsvin från våra gårdar. Det har t.o.m. blivit så märkligt att exempelvis en vinproducent i Arild i Höganäs kommun blivit tvungna att skaffa en lokal i Helsingör i Danmark. Kunderna kan antingen beställa vinet på hemsidan eller i butiken i Helsingör för att sedan hämta ut det på vingården i Arild. En mycket komplicerad logistik som innebär export av sitt eget vin sen import av samma vin.  Detta leder på lång sikt till ökad byråkrati, negativ miljöpåverkan och färre arbetstillfällen i Sverige.

I och med de relativt små volymer som lokala producenter står för kan det anses sakna en faktisk alkoholpolitisk påverkan på befolkningen. Dessutom gör de naturliga förutsättningarna för vinproduktion i Sverige att tänkbara verksamheter inom denna sektor inte blir större än ”kulturföretag” med små nischade produkter. Dock oavsett volym ska det såklart råda samma restriktioner och kontroll för försäljning av alkohol på gårdar som på Systembolaget och i verksamheter med utskänkningstillstånd.

Om dessa företag kan få ta fart kommer de på sikt kunna bidra till en mer levande landsbygd, öka turismen och besöksnäringen, även utanför de stora besöksmålen och städerna. Fler företag får möjligheten att etablera sig och växa sig starka vilket bidrar till ökad sysselsättning på landsbygden.

Därmed tycker jag att regeringen bör utreda frågan ytterligare i syfte att finna en framkomlig väg för gårdsförsäljning av öl, vin, cider m.m. Vi kan t.ex. tänka oss att de lokala producenterna blir ombud och får en gedigen utbildning. Vidare skulle Systembolaget kunna bli huvudman för den kontroll och utbildning som sker av dessa vinföretag.

 

 

 

Thomas Finnborg (M)