Motion till riksdagen
2015/16:2581
av Margareta B Kjellin (M)

Polisutbildning i Gävleborg


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för att en polisutbildning ska finnas i Gävleborg och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har i dag flera poliser än någonsin tidigare och människor känner sig även tryggare idag. Ökningen av antalet poliser har dock inte fördelats jämnt över landet.

Gävleborgs län är ett av de län där tillskottet på nya poliser varit lägre. Anledningen till att antalet poliser inte ökar är att många gått från yttre till inre tjänst samt många pensionsavgångar. Låga löner och organisatoriska problem har lett till ett rekryteringsproblem för länet vilket ytterligare bidragit negativt till bemanningssituationen.

 

Tidigare hade Söderhamn en polisutbildning på distans som inrättades 2003. Denna lades ner 2011. 70 procent av den dåvarande polisutbildningen skedde på distans, i detta fall kopplad till Söderhamn och Centrum för flexibelt lärande, medan resterande 30 procent av utbildningen var förlagd till Polishögskolan i Solna norr om Stockholm. Studenterna var knutna till en polismyndighet där en stor del av de praktiska övningarna genomfördes under handledning av lärare och poliser. Utbildningen innefattade fyra terminers heltidsstudier och vad gällde antagningskrav, rekrytering och urval så var dessa desamma som för en vanlig polisutbildning.

 

Vi vill att polisen ska vara en del av människors vardag. En minskning av poliser och ökad brottslighet leder till en otrygghet. Denna otrygghet som växer fram hos befolkningen riskerar i sin tur att leda till befolkningsminskning på de platser som uppfattas som särskilt otrygga.  Detta eftersom människor väljer att flytta till platser där det upplevs som tryggare att bo. Ett konkret problem i länet i dag är att polisstationerna på ett antal orter är stängda flera dagar i veckan. För att vända utvecklingen måste vi på sikt öka antalet poliser i länet. Det vore därför välkommet ifall regeringen verkade för att en polisutbildning skall finnas i Gävleborg och som skulle kunna förläggas i Söderhamn.

 

 

Margareta B Kjellin (M)