Motion till riksdagen
2015/16:2579
av Sofia Fölster (M)

RIT-avdraget


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att införa ett RIT-avdrag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En av alliansregeringens mest lyckade reformer som bidragit till jobbskapande även under krisåren är ROT- och RUT-avdragen. Våren 2013 var 67 500 företag verksamma inom ramen för ROT och RUT i Sverige. I en bransch där många tidigare jobbat svart finns nu anställningstrygghet samtidigt som tjänsterna underlättar vardagspusslet för familjer runt om i landet. Dessvärre har den nya rödgröna regeringen valt att försämra ROT- och RUT- avdragen.

 

Det finns all anledning att utveckla avdragen till att omfatta fler tjänster. Ett första steg vore att införa ett RIT-avdrag som innebär en motsvarande skattereduktion för it-tjänster i hemmet. Det skulle till exempel kunna handla om service av datorer, installation av skrivare eller it-lektioner för äldre. Avdraget skulle således underlätta för många, inte minst äldre, att ta del av den digitala utvecklingen och höja kompetensen på området.

 

Förutom att underlätta för människor i vardagen skulle ett RIT-avdrag sannolikt leda till fler jobb och nya företag. Arbetslösheten i Sverige är fortfarande högre bland unga i jämförelse med övriga befolkningen. Samtidigt vet vi att många, inte minst i den yngre generationen, besitter it-kunskap sedan barnsben. Ett RIT-avdrag skulle således möjliggöra för fler unga att starta företag och få sitt första jobb.

Enligt en undersökning som Almega gjort år 2011 ställde sig 72 % av de tillfrågade positiva till ett RIT-avdrag. Det visar att det finns en potentiell efterfrågan för den här typen av tjänster som idag är dyra att köpa.

 

Efter framgången med både ROT- och RUT-avdragen är det hög tid att se över hur skattereduktionen kan utvecklas. En utvidgning i form av en skattereduktion för it-tjänster skulle se till att fler kan ta del av den digitala utvecklingen. Framförallt skulle ett RIT-avdrag öppna upp för fler unga entreprenörer och leda till fler unga i jobb.

 

Sofia Fölster (M)