Motion till riksdagen
2015/16:2562
av Finn Bengtsson och Sofia Fölster (båda M)

Systemet med ställföreträdare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av regelverket för gode män och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Funktionen ”god man” är viktig både för den som själv är i behov av en sådan ställföreträdare och för samhället för att ansvarsfullt värna personers rättigheter när man själv är ur stånd att göra detta.

 

Problemet idag är att det varken finns heltäckande statistik på hur många gode män det finns och hur deras uppdrag är fördelade, eller ett regelverk som tillräckligt tydligt styr upp lämpliga krav att ställa på denna funktions förutsättningar.

 

För att avhjälpa det första problemet med avsaknad av statistik tillsatte regeringen förtjänstfullt en utredning som såg över hur sådan information kan tas fram. Men oavsett att man inte idag har någon överblick av systemet med god man och hur deras uppdrag ser ut, bland annat på grund av att överförmyndarna i respektive kommun inte har information om en god man har uppdrag i flera kommuner, så kvarstår problemet att när bättre statistiskt underlag förhoppningsvis så småningom är på plats att systemet med gode män sannolikt kräver ett omarbetat regelverk som stärker de enskilda personernas rättigheter som är beroende av funktionen.

 

Det finns exempel på personer som delat en god man med 60 andra personer. Så många uppdrag förefaller det orimligt att man kan ta på sig, och fall som detta påvisar att man som god man inte har möjlighet att tillvarata alla sina uppdrag så att var och en garanteras ett rimligt stöd för sin situation med rådande ordning.

 

Flera patient- och anhörigföreningar har reagerat starkt på att det saknas ett tydligt regelverk som styr upp förutsättningarna för god man-funktionen.

 

Vi föreslog därför i en likalydande motion under föregående riksmöte att regeringen skulle överväga möjligheten att se över det rådande regelverket för gode män. Men när utskottet behandlade den aktuella motionen avslogs den med motivationen att utskottet delade regeringens tidigare uppfattning att ”det varken fanns utrymme eller behov av att överväga mer genomgripande förändringar av systemet med företrädare”.

 

Nåväl, detta var en tidigare ståndpunkt innan bland annat fall som det som ovan redovisats hade uppmärksammats, och innan patient- och anhörigföreningar reagerat på det illavarslande tillståndet hos vårt nuvarande system med företrädare. Vi vill därför att en översyn av regelverket för gode män ses över och att riksdagen med bifall till denna motion ger regeringen det tillkänna.

 

Finn Bengtsson (M)

Sofia Fölster (M)