Motion till riksdagen
2015/16:2549
av Angelika Bengtsson m.fl. (SD)

Straffskärpning för matchfixning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att höja straffsatserna för mutbrott och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De senaste åren har uppgifter kring att matchfixning förekommer i Sverige i samband med idrottssammanhang avlöpt varandra. En hel del har gjorts och Riksidrottsförbundet har satsat stora resurser på att upplysa om problemet, samt tagit krafttag kring den problematik som finns.

I maj 2015 vid riksidrottsmötet fattade mötet beslut om ett särskilt reglemente där maxstraffet är upp till tio års avstängning från all organiserad idrottsverksamhet för en person som medverkat i vadhållning eller manipulation. En förening ska kunna dömas till böter på upp till 500 000 kronor.

 

Matchfixning förekommer i alla sporter men har mest belysts i bland annat fotboll i divisionen/er under allsvenskan. Då man utsätter ett helt lag för en kriminell handling anser vi straffet vara bra, men inte tillräckligt. När man utför en kriminell handling har man sig själv att ta ansvar för. När man utför en kriminell handling som påverkar ett helt lag och därmed flera personer anser vi att mer måste göras då man utsätter laget, föreningen och sporten för en oförsvarbar handling. En handling som de flesta i laget naturligtvis tar avstånd ifrån. 

 

För att råda bot på kriminell verksamhet föreslår vi Sverigedemokrater generellt en linje där straffet sätts i proportion till brottet, vilket innebär en straffskärpning i förhållande till idag inom flera områden. I det här fallet anser vi, då man utsätter inte bara sig själv utan även personer i sin omgivning för fara, att polisen med krafttag och på allvar bör se matchfixning som ett allvarligt brott.

Den kartläggning som Dagens Nyheter publicerat där de granskat de tiotal polisanmälda fotbollsmatcherna i Sverige, visar på att ett nätverk, ofta där grovt kriminella ingår, misstänks ligga bakom flera av fallen. På grund av straffvärdet på mutbrott saknar polisen möjlighet och befogenheter att använda sig av telefonavlyssning som använts för att få fram avgörande bevis i flera stora internationella härvor. Sverigedemokraterna föreslår därför att regeringen ser över möjligheten att höja straffvärdet på mutbrott.

 

Angelika Bengtsson (SD)

 

Aron Emilsson (SD)

Sara-Lena Bjälkö (SD)

Cassandra Sundin (SD)