Motion till riksdagen
2015/16:2536
av Krister Örnfjäder (S)

Åtgärder mot falska p-tillstånd


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om åtgärder mot falska p-tillstånd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I tidningen Vi Bilägare och många andra media har vi kunnat läsa att fusket med falska parkeringstillstånd för rörelsehindrade är utbrett och ökar kraftigt. Under två månader förra året lät trafikkontoret i Stockholm fotografera och kontrollera utländska handikapptillstånd. Av dessa uppskattades majoriteten vara falska och 95 % av 740 observerade utländska tillstånd låg i svenska bilar.

Även svenska tillstånd för handikapparkering, förfalskade och äkta, förekommer i fusket. Ökningen uppges vara störst i våra storstadsregioner. Priset för parkeringstillstånd köpta på den svarta marknaden uppges vara mellan 2 000 och 9 000 kronor.

Avsaknaden av ett nationellt spärregister och EU:s regler för den gemensamma marknaden gör att det är svårt att komma åt problemet. Det har också visat sig svårt att i domstol knyta en person till själva brottet och bara två personer har fällts de senaste åren.

Riksdagen kan därför ge regeringen i uppdrag att undersöka möjligheten för ett nationellt register och fordonsspecifika tillstånd för att minska fusket.

 

Krister Örnfjäder (S)