Motion till riksdagen
2015/16:2515
av Edward Riedl (M)

Definitionen av taxiverksamhet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tidigarelägga redovisningsdatumet för den av regeringen tillsatta utredning som syftar till att ta fram en tydlig definition av vad som är taxiverksamhet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skärpa kraven på taxameter samtidigt som en tillräcklig nivå av flexibilitet bör kvarstå för att i vissa fall kunna tillåta undantag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I all verksamhet är det centralt att de lagar och regler samhället ställt upp efterföljs. Idag råder det en otydlig gränsdragning mellan vad som faller inom ramarna för taxiverksamhet och vad som istället kan definieras som samåkning. Otydligheten skapar problem då konkurrens på lika villkor som en följd inte alltid kan säkras. Staten har ett ansvar för att främja teknisk innovation samtidigt som luckor och vakuum i existerande lagstiftning alltid bör hanteras skyndsamt. I ljuset av detta bör en tydlig definition av vad som är taxiverksamhet tas fram.

 

Regeringen har tillsatt en utredning där en utredare fått i uppdrag att delvis se över detta. Dock är behovet stort av att påskynda arbetet så att arbetet med utredningen påskyndas och därmed slutförs tidigare än vad regeringen aviserat. Det är även viktigt att skärpa kraven på användning av taxameter för att förhindra fusk samtidigt som det är viktigt att nya innovationer inte hindras i onödan. Ett obligatoriskt krav vore att gå ett steg för långt. Det är centralt att exempelvis samhällsbetalda resor i glesbygd och historiska fordon utgör undantag från kravet på taxameter. 

 

 

 

Edward Riedl (M)