Motion till riksdagen
2015/16:2508
av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD)

Fler vägar in på arbetsmarknaden


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att pröva möjligheten för Samhall att erbjuda tillfälliga anställningar inom ramen för grunduppdraget och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det ska vara möjligt att läsa på komvux parallellt med ett instegsjobb och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förlänga provanställningstiden från sex till tolv månader och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige byggs starkt genom fler i arbete. Vårt mål är att alla som vill och kan arbeta ska ha ett jobb att gå till. Att ha ett arbete och en inkomst ger människor makt över sina liv, liksom en känsla av gemenskap och av att vara behövd. När vi är många som jobbar hjälps vi åt att skapa mer resurser till det som är gemensamt. Vi skapar förutsättningar för ett mer jämlikt och jämställt samhälle och stärker sammanhållningen i vårt land. Arbetsmarknaden ska rymma även dem som idag står långt ifrån att få ett jobb. Jobben och kampen mot utanförskapet är fortsatt grunden för Alliansens politik.

 

Alliansen lämnade efter sig ett rekordlågt utanförskap. Trots den djupa och långa ekonomiska krisen minskade antalet människor i utanförskap med mer än 200 000. Andelen i utanförskap var 2014 den lägsta sedan 1990. Antalet jobb växte med över 300 000. Fortfarande är dock utanförskapet för högt. Inte minst många nyanlända och ungdomar har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Nu finns chansen att under återhämtningen skapa ytterligare hundratusentals arbetstillfällen om politiken inriktas på jobbskapande.

 

Tyvärr väljer regeringen att göra tvärtom. Regeringen höjer skatten på jobb och företagande kraftigt. Förutsättningarna för arbetsgivare att anställa fördyras och försvåras. Det är oroväckande. Sverige behöver fler vägar in i jobb, inte färre.

 

En tydlig arbetslinje med drivkrafter att arbeta är grunden för en hög och hållbar sysselsättning. Vi ska föra en fortsatt ansvarsfull politik och en bred kombination av reformer. Villkoren för entreprenörskap och företagande behöver förbättras för att jobben ska bli fler eftersom det främst är i företagen – särskilt de små och medelstora företagen – som de nya jobben skapas. Platser i olika sysselsättningsåtgärder, är viktiga komplement, men kan inte utgöra kärnan i en politik för fler jobb. Däremot krävs ytterligare insatser och sänkta trösklar in på arbetsmarknaden för personer som idag står långt från arbetsmarknaden, såsom unga, utrikes födda och personer med funktionsnedsättning.

 

Tillfälliga anställningar på Samhall

Samhall AB har en viktig uppgift genom att erbjuda sysselsättning åt dem med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga som har allra svårast att få arbete. Flera granskningar av Samhall har påtalat att många anställda har potential att övergå till arbete på den reguljära arbetsmarknaden och också vill det. Eftersom en anställning hos Samhall är trygg och i bland även ger högre lön än genomsnittligt för liknande arbeten på den ordinarie arbetsmarknaden blir många kvar även när arbetsförmågan har utvecklats och arbete på den reguljära arbetsmarknaden är möjligt. För att öka utflödet och ge fler möjlighet att få ta del av Samhalls unika kompetens bör det utredas om Samhall ska ges möjlighet att erbjuda tillfälliga anställningar inom ramen för grunduppdraget. Det skulle ge möjlighet att pröva individen i arbete och bedöma vilken långsiktig insats som är lämpligast, t.ex. en fortsatt fast anställning i bolaget eller annan insats på Arbetsförmedlingen. På så sätt skulle framförallt fler unga kunna ges stöd för att bli anställda hos en annan arbetsgivare, utan att försämra anställningstryggheten för dem som nu är anställda i Samhall.

 

 Komvux parallellt med instegsjobb

En av Alliansens reformer för att förhindra att nyanlända förvisas till ett långvarigt utanförskap är instegsjobben. Instegsjobben innebär ett riktat stöd till privata eller offentliga arbetsgivare som ger dem möjlighet att anställa nyanlända invandrare. Anställningen kopplas till undervisning i svenska och ska även innehålla tydliga handledande inslag, för att på så vis kombinera ett snabbt fotfäste på arbetsmarknaden med introduktionsutbildning. För att underlätta för nyanlända att få ett instegsjobb och samtidigt stärka möjligheten till utbildning vill vi ge personer med instegsjobb möjlighet att studera också inom vuxenutbildningen, inte som idag endast sfi. På så sätt förstärks individens möjligheter att både utveckla sina språkkunskaper i svenska och öka utbildningsnivån generellt.

 

Förlängd provanställning

Fasta jobb är grunden på svensk arbetsmarknad. De har under lång tid utgjort mer än 80 procent av alla anställningar.  För grupper som står inför att träda in på arbetsmarknaden är visstidsanställningar är ett viktigt komplement och en bro in. Med hänsyn till de svårigheter som fortfarande finns för unga och utrikes födda att etablera sig på arbetsmarknaden är det angeläget att fortsätta sänka trösklarna. Vi tror att fler arbetsgivare skulle våga öppna dörren om provanställningen förlängdes från sex till tolv månader.

 

 

Elisabeth Svantesson (M)

 

Annika Qarlsson (C)

Fredrik Malm (FP)

Désirée Pethrus (KD)