Motion till riksdagen
2015/16:2488
av Johan Forssell m.fl. (M)

Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn


 

 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar anslagen för 2016 inom utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn enligt förslaget i tabell 1 i motionen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en förstärkt jämställdhetsbonus och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta ut tillfällig föräldrapenning och tillkännager detta för regeringen.

 

 

Sammanfattning

Uttaget av föräldraförsäkringen, vård av sjukt barn, och det oavlönade arbetet i hemmet är fortfarande ojämnt fördelat mellan kvinnor och män. Detta drabbar kvinnor negativt då skillnaderna påverkar inkomsterna på lång sikt, ökar riskerna för sjukskrivning och bidrar till både löneskillnader och skillnader i pension. 

 

Vi vill öka incitamenten för föräldrarna att dela mer lika på föräldraledigheten. Samtidigt måste man ha respekt för hur olika familjer lägger upp sin tid utanför arbetsplatsen.

 

Vi tror att en viktig del i arbetet med minska skillnaderna i sjukfrånvaro, löneutveckling och framtida pension är att på olika sätt öka kvinnors deltagande på arbetsmarknaden. Jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen, RUT-avdraget och jobbskatteavdraget syftar till att skapa bättre förutsättningar för att kvinnor och män på lika villkor ska ta ansvar för det obetalda hemarbetet och uppmuntra till ett mer jämställt arbetskraftsdeltagande.

 

Anslagsanvisning

 

Tabell 1. Moderaternas förslag till anslag för 2016 uttryckt som differens gentemot regeringens förslag (tusental kronor).

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (M)

1:1

Barnbidrag

26 425 291

 

1:2

Föräldraförsäkring

41 066 513

−217 000

1:3

Underhållsstöd

2 630 000

 

1:4

Adoptionsbidrag

29 784

 

1:5

Barnpension och efterlevandestöd

1 013 800

 

1:6

Vårdbidrag för funktionshindrade barn

3 688 800

 

1:7

Pensionsrätt för barnår

7 237 862

 

1:8

Bostadsbidrag

5 037 000

 

 

Summa

87 129 050

−217 000

 

 

Politikens inriktning

 

Föräldraförsäkringen hamnar ofta i fokus för debatten om jämställdhet, detta då föräldraansvaret fortfarande inte är jämnt fördelat mellan män och kvinnor. Trots att kvinnornas andel av föräldrapenningen har minskat samtidigt som männens andel har ökat under hela 2000-talet så är uttaget långt ifrån jämställt. I kombination med att kvinnor tar ett större ansvar för det oavlönade hemarbetet och i mycket högre utsträckning är hemma från jobbet när barnen är sjuka är detta centrala frågor för att öka jämställdheten i samhället, på arbetsmarknaden och i plånboken.

 

De utmaningar som finns på arbetsmarknaden vad avser skillnaden i arbetskraftsdeltagande, löner och sjukskrivningsgrad har också tydliga kopplingar till frågorna om föräldraförsäkringen och hemansvar i form av obetalt arbete.

 

För att närma sig full sysselsättning, minska sjukskrivningarna och motverka omotiverade löneskillnader mellan kvinnor och män behöver mer göras för ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen. En modern föräldraförsäkring måste samtidigt vara anpassad efter hur familjer faktiskt ser ut i dag.

 

För att uppnå en modernare arbetsmarknad, där fler ges möjlighet att bidra mer och längre och må bättre, krävs ett mer delat familjeansvar och föräldraskap. Samtidigt behöver drivkrafter och möjligheter för kvinnor att komma tillbaka till arbete stärkas. Moderaterna ska därför verka för ett mer jämställt uttag i föräldraförsäkringen. En prioritering bör vara att fortsätta jämna ut de ekonomiska trösklar som finns för ett jämställt föräldraskap.

 

Vi vill därför förstärka jämställdhetsbonusen för att uppmuntra en jämnare fördelning av föräldrapenningdagarna mellan föräldrarna, vilket också kan bidra till en ökad jämställdhet även på arbetsmarknaden. I dag kan föräldrar få maximalt 13 500 kronor i bonus (skattefritt) om de väljer att dela helt lika på dagar med föräldrapenning på sjukpenning- eller grundnivå. Nu vill vi fördubbla bonusen under de 60 sista bonusdagarna. Ett par som delar helt lika kommer att få 19 500 kronor, alltså 6 000 kronor mer än i dag.

 

Tillfällig föräldrapenning i samband med barns sjukdom, så kallad vab, innebär en extra utmaning för vardagspusslet för många familjer. Vi ser också, att även om män tar ett större ansvar än tidigare, så är uttaget av så kallade vab-dagar långt ifrån jämställt. Mellan 2000 och 2013 minskade kvinnornas andel av uttaget av föräldrapenningen samtidigt som männens andel ökade. Så ser utvecklingen däremot inte ut när det gäller ansvaret för vab där männens andel av uttaget av vab inte har förändrats under samma tidsperiod. I genomsnitt har uttaget legat runt 65–66 procent för kvinnor medan männens andel är 34–35 procent.

 

Vi vill därför tillsätta en utredning som ser över möjligheten att införa en jämställdhetsbonus för uttaget av vab-dagar för att skapa bättre ekonomiska förutsättningar för att uppnå ett mer jämställt familjeansvar och stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden.

 

Moderaterna avvisar övriga tillskott inom utgiftsområde 12.

 

[Motionärernas namn]

Johan Forssell (M)

 

Lotta Finstorp (M)

Lars-Arne Staxäng (M)

Mikael Cederbratt (M)

Tina Ghasemi (M)