Motion till riksdagen
2015/16:2468
av Gunilla Nordgren (M)

En översyn av lagen om kassaregister


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av lagen om kassaregister och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan den 1 januari 2014 gäller lagstiftningen om krav på kassaregister även för torg- och marknadshandel men Skatteverket har utfärdat allmänna råd om undantag i enskilda fall. I de råden anges att Skatteverket kan medge undantag om skattekontrollen kan ske tillförlitligt utan kassaregister eller om viss skyldighet är oskälig.

Skatteverket anger dock inte i sina råd vad oskäligheten skulle kunna bestå av och tycks hittills i olika prövningar av oskälighet inte heller ha beaktat tekniska problem när det gäller användning av kassaregister utomhus. 

Sedan lagstiftningen beslutades har det framhållits från företrädare för torg- och marknadshandlare att det ännu inte är möjligt att skaffa certifierade kassaregister som är godkända för användning utomhus. Många torg- och marknadshandlare har köpt in kassaregister som inte uppfyller Elsäkerhetsverkets krav i fråga om användning utomhus. Arbetsmiljöverket har dessutom reagerat på de säkerhetsrisker som användning av kassaregistren utomhus kan innebära.

Skatteverket har vid förfrågningar om dispens från kravet på kassaregister på grund av att godkända kassaregister för utomhusanvändning inte kunnat levereras, avvisat möjligheterna till undantag, trots att det i många fall just är utomhus som marknader och torg äger rum.

I en interpellationsdebatt menade finansministern att det är viktigt att denna lagstiftning fungerar och har legitimitet.

I en promemoria från Skatteverket föreslås att kassaregisterkraven ska utökas till att gälla även utländska näringsidkare som bedriver kontanthandel i Sverige utan fast driftsställe i Sverige. Denna promemoria har varit under remissbehandling till den 31 augusti i år.

I samband med att man inför nya regler bör en översyn av lagen ske, i akt och mening att lagen ska vara rimlig och därmed ha legitimitet.

 

Gunilla Nordgren (M)