Motion till riksdagen
2015/16:2464
av Kristina Yngwe (C)

Bra och näringsrik mat åt våra äldre


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att kartlägga undernäringens omfattning och dess konsekvenser och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att medicinsk nutrition blir en vårdspecialitet och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att nationella riktlinjer bör tas fram på områdena undernäring och nutrition och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Kost och nutrition för bibehållen och förbättrad hälsa förhindrar undernäring. Kostens betydelse för hälsan och tillfrisknande, både i samband med medicinska behandlingar av olika sjukdomar och intag av läkemedel har dock inte fått den uppmärksamhet och det erkännande som den borde ha. Den måste synliggöras mycket mer än det görs idag. Åldrandet i sig innebär att behovet av energi och vissa näringsämnen förändras, vilket i längden riskerar att leda till undernäring om hänsyn inte tas till behovet.  Därför är kost och nutrition en viktig del av vården och omsorgen för personer med olika sjukdomar och speciellt hos äldre. Orsaker som kan medföra ökad risk för undernäring är bl.a. bristande aptit, depression, mag- och tarmproblem, tugg- och sväljproblem och nedsatt syn.

 

Tyvärr saknas det idag både kartläggningar av problemets omfattning i Sverige och en politisk handlingsplan för att åtgärda dessa. Enligt bedömningar gjorda av Socialstyrelsen och SKL så lider ca 28 % av undernäring, som är kostsamt för samhället men framför allt utgör onödigt lidande för den enskilde. Hur det ser ut inom äldreomsorgen och för personer med olika funktionsnedsättningar finns inte dokumenterat mer än det som finns inom Senior Alert. Det är också viktigt att få med detta i patientsäkerhetsarbetet samt i det förebyggande arbetet med vårdrelaterade infektioner. Olika yrkeskategorier inom vård och omsorg på kommunal och landstings/regionnivå behöver få mer utbildning inom området undernäring och nutrition.

 

Samarbete mellan flera olika professioner inom kostenheten och ansvariga inom de hälso- och sjukvårdande enheterna, där dietisten är en viktig nyckelperson, kan generera många livskvalitetshöjande insatser för de patienter som ligger i gränslandet för undernäring eller på andra sätt behöver specialkost för att behandlingen skall vara lyckosam.

 

Näringsinnehållet har stor betydelse när det tillstöter olika sjukdomar samt för den äldre befolkningen. Centerpartiet som värnar och lyfter betydelsen av närproducerad och säker mat för alla åldrar ser också att nutritionen som medicinsk specialitet behöver tydliggöras för vårdpersonal. Likaväl som vi har nationella riktlinjer inom t ex demens och diabetes så är undernäring och nutrition områden som behöver få en tydligare beskrivning och uppföljning för en bättre livskvalité för den enskilde.

 

Kristina Yngwe (C)