Motion till riksdagen
2015/16:2463
av Kristina Yngwe (C)

Infrastruktur för framtiden


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att säkerställa att kommande utredningsrutiner och utredningsdirektiv ger planerad och prognostiserad infrastrukturutveckling i omgivande länder tillräcklig tyngd när kapacitetsbehovet i det svenska transportsystemet beräknas, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att uppdra åt planansvariga regionala myndigheter att beräkna kommande kapacitetsbehov med anledning av bl.a. Fehmarn bält-förbindelsen och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda förutsättningarna för nya fasta förbindelser över Öresund och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För att säkra morgondagens välfärd behövs en hållbar satsning på både befintlig och ny infrastruktur som möjliggör tillväxt. Drygt en fjärdedel av Sveriges och Danmarks samlade BNP genereras i dag i Öresundsregionen, Nordens största storstadsregion. Skåne och Själland är också livsviktiga transportstråk för hela den skandinaviska exportindustrin. Otillräcklig utbyggnad och bristande underhåll av infrastrukturen utgör ett allvarligt hot mot framtida tillväxt.

 

Med ett läge i utkanten av Europa och med långa avstånd till den globala marknaden är väl fungerande transporter helt avgörande för den skandinaviska exportindustrins långsiktiga överlevnad. Dessvärre finns det i dag både akuta brister i underhållet och flera kvarvarande flaskhalsar som allvarligt begränsar effektiviteten i detta transportstråk. Sverige måste därför säkerställa att planerad och prognostiserad infrastrukturutveckling i våra omgivande länder ges tillräcklig tyngd när kapacitetsbehovet i det svenska transportsystemet beräknas. Detta gäller inte minst järnvägsnätet, inklusive Öresundsbron, och hamnarna i den för godstransporter viktiga transitregionen Skåne som knyter samman Skandinavien med den europeiska marknaden.

 

Med Fehmarn Bält-förbindelsen mellan Tyskland och Danmark öppnas inom en snar framtid en ny och efterlängtad förbindelse till det europeiska fastlandet med samma kapacitet som Öresundsbron. Problemet är bara att transportsystemet i anslutande delar i Sverige inte håller samma standard. Fehmarn Bält-förbindelsens konsekvenser, inklusive infrastrukturinvesteringarna och de politiska ambitionerna i Köpenhamnsdeklarationen, är inte tillräckligt genomlysta och analyserade i Sverige. Svensk infrastrukturplanering måste bli bättre på att väga in planerad och prognostiserad infrastrukturutveckling i omgivande länder när kapacitetsbehovet i det svenska transportsystemet beräknas. Såväl regeringen som ansvariga myndigheter, både nationell trafikmyndighet och planansvariga regionala myndigheter, bör därför ges i särskilt uppdrag att beräkna och beakta de förväntade kapacitetsbehoven med anledning av färdigställandet av Fehmarn Bält-förbindelsen.

 

Ett antal hinder kommer att begränsa möjligheterna att transportera gods denna väg, exempelvis för stål- och skogsindustrin. Det handlar bland annat om viktiga bandelar i Skåne, inte bara längs Södra stambanan utan även på exempelvis Västkustbanan. Dessa bör åtgärdas snarast. Det finns också ett behov av att utreda en ny fast förbindelse över Öresund, mellan Helsingborg och Helsingör eller Malmö–Köpenhamn (den så kallade Öresundsmetron). Både HH-förbindelsen och Öresundsmetron kan vara viktiga pusselbitar för att säkra framtida kapacitet och tillförlitlighet. Frågan lyfts även i Sverigeförhandlingens direktiv: ”På sikt kan järnvägens tillgänglighet och kapacitet behöva stärkas även mot kontinenten genom ytterligare en fast förbindelse över Öresund. Förutsättningarna för en sådan investering behöver dock utredas vidare. Detta bör regeringen ta fasta på.

 

För att klara morgondagens välfärd behöver vi agera redan i dag. Vi behöver en samordnad planering och prioritering av de insatser som skapar bäst förutsättningar för en hållbar utveckling och framtidens välfärd.

 

Kristina Yngwe (C)