Motion till riksdagen
2015/16:2456
av Göran Lindell och Helena Lindahl (båda C)

Fordonspremie för tunga fordon


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sverige ska arbeta för att få världens mest miljöanpassade buss- och lastbilspark och se över möjligheterna att införa en miljöfordonspremie för köp i Sverige av de mest miljövänliga bussarna och lastbilarna och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tunga vägtransporter är en av våra återstående stora miljöutmaningar där mängden utsläpp har ökat sedan 1990, även om bilarna snabbt blir effektivare och mindre miljöstörande för en given mängd utfört arbete. Samtidigt vet vi att tillgången till konkurrenskraftiga och goda transporter är avgörande för företagsamhet, jobb och välfärd i Sverige.

Många branscher, inte minst inom den gröna sektorn, är transportintensiva och lastbilarna är oftast det helt dominerande alternativet. Sverige har två världsledande fordonstillverkare som arbetar målmedvetet för att fordonen ska minska sin miljöpåverkan. De bör kunna spela en viktig roll för att Sverige skall kunna få världens bästa buss- och lastbilspark sett ur miljösynpunkt. För att detta skall bli möjligt behöver vi underlätta omställningen av bussar och lastbilar på ett motsvarande sätt som idag görs för personbilar.

Det är då bland många steg viktigt att möjliggöra nya fordonstyper såsom långa och tunga lastbilar och att möjliggöra en klassificering av lastbilars koldioxidutsläpp och att införa styrmedel som miljöriktade premier för att gynna de miljöbästa och mest energieffektiva lastbilarna. Utöver ovanstående behöver krav, uppföljning av gällande regelverk och miljötillsyn för tunga transporter skärpas för att motverka ohållbar konkurrens från tunga transporter från länder med lägre miljökrav och sämre anställningsskydd.

Sammanfattningsvis bör en nationell målsättning för Sverige, med världsledande buss- och lastbilstillverkare, vara att få världens i särklass mest miljöanpassade buss- och lastbilspark och för att stimulera denna utveckling är en miljöfordonspremie för köp i Sverige av bussar och lastbilar en viktig metod menar vi.

 

Göran Lindell (C)

Helena Lindahl (C)