Motion till riksdagen
2015/16:2435
av Eskil Erlandsson och Per-Ingvar Johnsson (båda C)

Kostnader för skyddsjakt


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en översyn av kostnaderna och kostnadsfördelningen vid skyddsjakt och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vid ett flertal tillfällen har det efter beslut om skyddsjakt blivit uppenbart att en översyn om kostnaderna för densamma måste göras. I våra hemlän Kronoberg respektive Skåne län har det t.ex. skilt sig åt kring vem som ska stå för kostnaderna för exempelvis jaktledning. Stora problem uppstår då skyddsjakt kan komma att bedrivas i två län efter samma individ.

 

Vem som står för kostnaden vid skyddsjakt är inte reglerat i författningar och det skiljer sig därför åt i ställningstagande vad gäller kostnader mellan olika län. Praxis är inte heller utvecklat på detta område. Följden blir att länsstyrelser fattar olika beslut till följd att förutsättningarna blir olika mellan länen. Dessutom skiljer det sig mellan vilken typ av skyddsjakt som beslutas och på vilka djur. Vi anser att det finns anledning att genomföra en översyn av framförallt kostnaderna vid genomförande av skyddsjakt. Speciellt viktigt är detta när det gäller statens vilt. Denna översyn måste därtill titta på om staten ska ta ett större ansvar för kostnaden vid skyddsjakt på vissa djur eller på typer av skyddsjakt som sker till största del ur ett samhälls- och trygghetsperspektiv.

 

Eskil Erlandsson (C)

Per-Ingvar Johnsson (C)