Motion till riksdagen
2015/16:2404
av Kerstin Lundgren m.fl. (C)

Palestina


 Sammanfattning

Efter regeringens erkännande av Palestina efterfrågar Centerpartiet ytterligare initiativ till stöd för en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina, att regeringen ska verka för att parterna i konflikten hanterar utestående frågor om gränsdragningar, blockaden mot Gaza, bosättningar, flyktingproblematiken och mänskliga rättigheter, samt bidra till att främja kvinnors rättigheter och aktiva deltagande i konfliktlösningsarbetet i enlighet med FN-resolution 1325.

 

Innehållsförteckning

Sammanfattning

Innehållsförteckning

Förslag till riksdagsbeslut

Motivering

Ord och handling till stöd för nya fredsförhandlingar

Ett inkluderande fredsbyggande

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sveriges regering inte bara i ord utan även i handling ska ge stöd till en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sveriges regering ska verka för att parterna i konflikten hanterar utestående frågor om gränsdragningar, blockaden mot Gaza, bosättningar, flyktingproblematiken och mänskliga rättigheter och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Sveriges regering ska verka för att parterna i konflikten främjar kvinnors rättigheter och aktiva deltagande i konfliktlösningsarbetet i enlighet med FN-resolution 1325 och efterföljande resolutioner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Israelerna har alltsedan Israel utropades som en självständig stat 1948 levt i krigets skugga. Detsamma har gällt för palestinierna. Skillnaden är att Israel då accepterade FN:s generalförsamlings delningsplan från 1947 och självständigt utropade sig till stat medan palestinierna då motsatte sig delningen med följden att en palestinsk stat aldrig bildades. Kriget var ett faktum. Israel är i dag en internationellt erkänd, demokratisk stat utan internationellt erkända gränser, utan fred med alla sina grannar. Palestinierna saknar alltjämt en egen stat, men har inte minst genom stöd från EU och FN arbetat för statsbyggande.

 

I en rapport från 2011 av Robert H Serry, FN:s specielle koordinator för Mellanösterns fredsprocess, Unsco, klargjordes att förberedelserna institutionellt för att bilda en stat kommit så långt som det var möjligt i sin dåvarande form. Regeringsfunktionerna för en stat var då tillräckliga. Palestiniernas principiella rätt till egen statsbildning har erkänts av världssamfundet. En tvåstatslösning utifrån 1967 års gränser, med landbyten och Jerusalem som huvudstad för två stater har varit utgångspunkt för fredssamtal under årtionden.

 

Sverige erkänner stater, inte regeringar. Vi ska självklart stödja och respektera fria och rättvisa val, och varje folks rätt till självbestämmande. Lika självklart ska vi ha vår rätt att vara tydliga mot förtryckarregimer av vilket slag de vara månde. Vi värnar internationell rätt och välkomnar alla att lösa konflikter via Internationella domstolen. Straffrihet är aldrig acceptabelt och alla ska ha rätt till en rättvis rättegång. Vi vill se alla länder ansluta sig till Romstadgan och Internationella brottmålsdomstolen, även Israel.

 

Det faktum att fredsprocessen mellan Israel och Palestina pågått under så lång tid utan en lösning visar att dagens situation inte ger avgörande förutsättningar för fred. Under årtionden förhandlar en icke-stat med en stat som sedan mer än 40 år ockuperar det område som i allt väsentligt utgör förutsättningen för en livskraftig palestinsk stat. 1988 sökte PLO (Palestinian Liberation Organization) genom en palestinsk självständighetsförklaring nå internationellt erkännande. Sedan dess har runt 135 stater avgett separata erkännanden. Det har inte heller inneburit fred. Det finns i dag ingen snar lösning i sikte oavsett erkännande eller inte.

 

Men efter den långa tid som ockupationen pågått, och med alla de förändringar på marken som ägt rum under tiden, har berörda kunnat misstolka omvärldens agerande som ett tyst medgivande för en de facto annektering av palestinska områden. Det fortsatta byggandet av bosättningar på ockuperade områden innebär i dag att tilltron till en tvåstatslösning kraftigt undermineras.

 

De principer som finns inom folkrätten för att säkerställa rätten till självbestämmande måste vara vägledande för det internationella samfundet. När det gäller erkännande av stater är det för Centerpartiet självklart att det är folkrättens principer som gäller. Sverige har generellt hävdat att tre villkor ska vara uppfyllda för ett erkännande av stater. Det måste finnas ett folk, ett territorium och en regering som har kontroll. För att tydliggöra vår respekt för varje folks självbestämmanderätt, för internationell rätt och för att tydliggöra att både palestinier och israeler har samma rätt till en egen stat var det i princip rätt av den rödgröna regeringen att 2014 fatta beslut om att erkänna Palestina.

 

Ord och handling till stöd för nya fredsförhandlingar

Det är viktigt att Sverige inte bara i ord utan även i handling ger sitt stöd till en tvåstatslösning. Den rödgröna regeringen får inte luta sig tillbaka efter beslutet om ett erkännande av Palestina. Centerpartiet vill att den rödgröna regeringen visar handlingskraft och tar nya initiativ för att bidra till att förmå parterna att återuppta fredsförhandlingarna.

Vi vill att regeringen ska ta nya initiativ med syfte att bredda och fördjupa dialogen med Palestina och Israel och uppmuntra parterna till inkluderande politiska processer och fria val i Palestina. Regeringen behöver fortsätta uppmuntra parterna i konflikten att hantera utestående frågor om gränsdragningar, blockaden mot Gaza, bosättningar, flyktingproblematiken och mänskliga rättigheter. Behovet av fortsatta påtryckningar för rätten till yttrandefrihet, föreningsfrihet och mötesfrihet är tydligt. Likaså är det angeläget att yrka på intensifierade insatser mot diskriminering av kvinnor och flickor samt för ett bättre skydd mot könsrelaterat våld.

 

Ett inkluderande fredsbyggande

Centerpartiet vill särskilt att regeringen ska vara pådrivande för att parterna i konflikten mellan Israel och Palestina ska uppmärksamma och vidta åtgärder för att förhindra de negativa konsekvenser konflikten har på kvinnor och minoriteter, och understödja dessa gruppers deltagande och inflytande i den demokratiska utvecklingen och fredsbyggandet. 

Sverige har en nationell handlingsplan för genomförande av resolution 1325 sedan 2006. En ny handlingsplan utarbetas för närvarande och träder i kraft i början av 2016. För Centerpartiet är det angeläget att Sverige ska fortsätta verka för att resolution 1325 och efterföljande resolutioner efterlevs och att den nya handlingsplanen för genomförandet av resolution 1325 bidrar till att högre krav ställs på parterna i konflikten för främjandet av kvinnors rättigheter och aktiva deltagande i konfliktlösningsarbetet.

 

 

Kerstin Lundgren (C)

 

Anders Åkesson (C)

Ola Johansson (C)