Motion till riksdagen
2015/16:2401
av Johan Hedin m.fl. (C)

Skuldsanering för företagare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att be regeringen, när ekonomin så tillåter, presentera förslag i enlighet med Nystartsutredningen om en särskild form av skuldsanering för företagare som drabbats av överskuldsättning, och riksdagen tillkännager detta för regeringen

Motivering

Att starta ett företag innebär att man lämnar sin trygghetszon och utsätter sig själv och sin omgivning för risken att misslyckas. Säkert avhåller detta många från att förverkliga sin företagsidé. I ett samhälle som bejakar tillväxt och jobbskapande i hela landet är det nödvändigt att det finns möjlighet för företagare till skuldsanering.

Den av alliansregeringen tillsatta Nystartsutredningen föreslog en särskild form av skuldsanering som ska kunna beviljas företagare som drabbats av överskuldsättning. Förslaget ska förbättra möjligheterna för seriösa företagare som gått i konkurs eller drabbats av överskuldsättning att snabbt ta itu med sin skuldbörda och kunna starta på nytt eller fortsätta med förnyad kraft.

Utredaren hade förhoppning om att en författning skulle kunna träda i kraft den 1 januari 2016. Berörda remissinsatser har ställt sig odelat positiva till förslagen i utredningen. Men att döma av den beredning som hittills gjorts och av de besked som getts av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i en interpellationsdebatt 2014/15:102 fredagen den 22 maj med Ola Johansson (C), kommer inte det tidsschema som utredningen förutsatte att kunna hållas. Sverige behöver entreprenörer som är beredda att förverkliga affärsidéer och skapa värden. Om någon av dessa jobbskapare snubblat en gång är det angeläget att det finns en väg tillbaka för dessa att kunna återuppta det värdeskapande vårt land behöver.

 

 

Johan Hedin (C)

 

Ola Johansson (C)

Per-Ingvar Johnsson (C)