Motion till riksdagen
2015/16:2393
av Solveig Zander (C)

Låneerbjudanden som kommer per brev, sms och e-post


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att försvåra för företag som erbjuder lån per brev, sms och e-post och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det blir allt vanligare att erbjudanden om snabblån kommer per brev, sms och mail. Urskillningslöst och när man som minst anar det kommer dessa erbjudanden nerdimpande i mailen. Det kan vara ett förnamn som står som avsändare och rubriken är något vänligt om att ”Så här får du mer pengar” eller ”Vi har en överraskning till dig”.

Erbjudandena har ett personligt tilltal och är enkelt att svara på. Man är helt enkelt ett ”klick” ifrån att ansöka om ett lån med många tusenlappar. Om man sitter i en ekonomisk knipa och dessutom är stressad, trött och inte riktigt har förmågan att avgöra om det är bra eller dåligt kan detta bli förödande. Ungdomar, man måste vara över 18 år, kan beviljas lån. Äldre personer i en begynnande demens kan ansöka om lån. Funktionsnedsatta med en utvecklingsstörning kan få ett lån.

Sms kommer i en outsinlig ström i våra mobiltelefoner. Vi bär dem med oss jämt och vi läser dem var vi står och går. En stressad miljö, en sen utekväll på krogen eller en ensamhet kan alla vara stunder då vi inte riktigt kan fundera konstruktivt och ta reda på om ett lån just här och nu är rätt.

Visst finns det möjlighet att ångra sig och den tiden är 14 dagar. Men har man väl fått lånet beviljat så får man också börja betala ränta. Samtidigt vet man inte sina möjligheter att kunna ångra en ansökan och ett beviljat lån.

Med hänvisning till ovanstående är det av stor vikt att se över möjligheten att försvåra dessa ”lånerbjudanden”. Syftet ska vara att undanröja möjligheten för personer att dra på sig låneskulder som blir en börda. I Sverige har hushållen redan en omfattande låneskuld och den ska inte byggas på via dessa ogenomtänkta lånemöjligheter. Det finns flera sätt att gå tillväga på. Totalförbud, be personen i fråga att ta kontakt nästa vecka, upplysning om hur man undviker låneerbjudandet, låneerbjudandet per mail/sms får bara sändas under dagtid.

 

 

Solveig Zander (C)