Motion till riksdagen
2015/16:2392
av Krister Örnfjäder (S)

Tillgång till kontanter


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga möjligheten att säkerställa tillgången till kontanter för alla och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är många som i dagens Sverige upplever problem med att inte ha tillgång till kontanter. Anledningarna till detta kan vara flera. Du kan bo i glesbygd där det inte finns uttagsautomater. Automaterna som finns i tätorter kan vara tomma. Du kan vara skuldsatt så du blir nekad kort och bankdosor.

Banker drar in på kontanthantering och i en del fall så tas de bort helt och hållet. Oavsett anledning så måste samhället se till att alla har möjlighet att kunna ha tillgång till betalningsmedel om samhället ska kunna fungera för alla. Det får inte vara så att en del på grund av ovanstående har stora problem med sin tillvaro i vardagen.

Vi har finansiella institutioner som ska lösa detta men när det inte är så i praktiken bör riksdag och regering agera för att få en förbättring till stånd. Det pågår utredningsarbeten i olika former inom Regeringskansliet och jag anser att man skulle kunna överväga möjligheten att ge tilläggsdirektiv för att lösa även detta problem.

 

Krister Örnfjäder (S)