Motion till riksdagen
2015/16:2379
av Solveig Zander (C)

Översyn av Lantmäteriets organisation


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Lantmäteriets organisation måste ses över då centraliseringen har inneburit olägenheter för alla inblandade parter, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Lantmäteriet är en egen myndighet och ligger under Näringsdepartementet. Kontor finns på ett sextiotal platser i landet. Vissa av dessa kontor är bemannade en dag i veckan. Myndigheten har tre sektioner. En ansvarar för om nya fastigheter eller ändringar av existerande gränser. Den andra granskar fastighetsinskrivningar och beslutar om och registrerar lagfarter, tomtgränser, inteckningar, andra inskrivningsärenden och anteckningar i Fastighetsregistret med mera.

Den centralisering som Lantmäteriet har genomgått har givetvis fått effekter. Det har blivit svårare att få personliga kontakter med handläggare, något som kan vara nödvändigt i vissa fall. Det har givit att det har blivit långa väntetider för personliga besök. Nu hanterar man ärenden från hösten 2014 enligt uppgift från en inblandad i Uppsala län.

Det kan inte vara rimligt att man ska vänta i ett år på handläggning av ett ärende som påverkar personligt. Mäklarorganisationerna får till exempel långa ärenden som ska bevakas vilket skapar problem. Köparen får vänta länge på besked om avstyckning och för säljaren låses kapital som i många fall kan ställa till svåra ekonomiska problem.

Med hänvisning till ovanstående framgår att det finns det tunga skäl som innebär att Lantmäteriet organisation måste ses över.

 

 

Solveig Zander (C)