Motion till riksdagen
2015/16:2376
av Solveig Zander (C)

Hjulstabron och riksväg 55


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en översyn för att göra Hjulstabron och riksväg 55 till ett nationellt ansvar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Mälardalen är en stor tillväxtregion. Norr om Mälaren, där Uppsala län utgör ett nav, kommer det inom en inte alltför avlägsen framtid att finnas 800 000 innevånare. Det är ett rörligt folk med möjligheter till en nära och stor arbetsmarknad. Det ställer krav på en fungerande infrastruktur. Alla åtgärder som möjliggör transporter av såväl människor som gods är därför av stor vikt. Det är över 60 år sedan prins Bertil invigde Hjulstabron och inte vare sig den eller riksväg 55 har sedan dess renoverats. Det är hög tid att göra något nu.

Godstransporterna sjövägen, Mälaren, är omfattande och ökar mer och mer. Bränslet till sjöfarten har dessutom blivit miljövänligt och säkrare vilket gör sjötransporter mer attraktivt. Det betyder att det blir allt större fraktfartyg Mälaren som ska passera förbi Hjulstabron. Kombinationen av ökad biltrafik, godstrafik på väg och godstransporter på Mälaren gör att Hjulstabron är ett stort hinder.

Hjulstabron stannar och fastnar väldigt ofta, eller snarare någon gång per vecka. Det skapar enorma trafikstockningar och en trafiksituation som skapar en ren trafikfara med trafikolyckor som följd.

Om Hjulstabron inte fungerar måste trafiken ledas genom Stockholm eller Kvicksund. Det är alternativ som inte är tilltalande – snarare otänkbara. Väg 55 som är en ett-plus-ett-väg på vissa ställen, mycket smal och krokig, är i stort behov av upprustning för att bli trafiksäkrare.

Med hänvisning till ovanstående är det otroligt viktigt att nationellt prioritera fram en upprustning av Hjulstabron och riksväg 55.

 

 

Solveig Zander (C)