Allt fler elever riskerar nu att inte få möjlighet till prao till följd av att skolorna inte kan säkerställa de krav som Arbetsmiljöverket ställer. Därmed förlorar eleverna som berörs möjligheten till närmare kontakt med ett bredare arbetsliv än det de har i sin absoluta närhet. För många kan det också vara den första riktiga kontakten med arbetslivet. Möjligheten att prova på, att få en inblick i olika verksamheter kan aktivt medverka till elevernas kommande studie- och yrkesval.
Arbetsplatspraktik ingår visserligen inte i läroplanen men det har ändå genom åren blivit ett viktigt inslag i att bygga broar mellan grundskolan och arbetslivet. Det säger sig självt att det inte blir samma sak om någon företrädare kommer till skolan eller med studiebesök arrangerade av skolan. För många unga är arbetslivspraktiken också en dörröppnare för kommande sommarjobb.
Det faktum att skolor idag upplever att Arbetsmiljöverkets regelverk är så otydligt och tungt att man inte längre kan klara att administrera prao måste självklart tas på allvar. Här krävs uppenbart regelförenkling. Skolorna måste enligt dagens ordning göra en riskbedömning av varje arbetsplats. För många företag, inte minst små företag kan detta även bli ett hinder för att erbjuda praktikplats. Har själv hört uppgifter om att praktikanter inte får hantera saxar av risk för att det skulle kunna innebära en skada. Detta låter i mina öron som om situationen gått helt över styr och fyrkantigheten tagit över. Här krävs både förenkling och förtydligande för att inte eleverna skall förlora en viktig kontaktmöjlighet med yrkeslivet. Detta bör ges regeringen till känna.
Kerstin Lundgren (C) |
|