Motion till riksdagen
2015/16:2365
av Annika Qarlsson och Kristina Yngwe (båda C)

Ökat kvinnligt företagande med obligatorisk LOV


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att lagen om valfrihet ska gälla alla invånare oavsett vilken kommun eller vilket landsting man bor i och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige så är det stora skillnader mellan könen vilket yrke man väljer. Vi har en väldigt könssegregerad arbetsmarknad. Sverige har färre företagare än många andra europeiska länder, främst är det kvinnors företagande som är lågt. En av orsakerna till det är att kvinnor i högre utsträckning än män arbetar inom vården, skolan och omsorgen. I alla dessa områden har det funnits starka begränsningar och även när det öppnats på vissa områden och ställen så finns det fortfarande ett politiskt motstånd till privat driven verksamhet.

 

Med andra aktörer som driver verksamhet inom vård och omsorg skulle det bland annat finnas möjlighet att välja mellan olika arbetsgivare. Med konkurrens så leder det till att trycket ökar på bättre anställningsvillkor och trycket på högre löner ökar. Det skapar också förutsättningar för utveckling och innovation inom vården och omsorgen.

 

Lagen om valfrihet, LOV, infördes av alliansregeringen 2009. Lagen var ett sätt att göra det möjligt att släppa in privata alternativ inom vård och omsorg utan att göra upphandling. Genom LOV öppnades många nya företagsmöjligheter inom branscher som tidigare nästan totalt dominerats av offentlig verksamhet. Utöver att det gav många nya möjligheter att starta företag, så innebar införandet att den som behövde tjänsterna fick möjlighet att välja och att anställda fick fler arbetsgivare att välja mellan. Centerpartiet har varit pådrivande vid ett införande av LOV.

 

Det finns flera skäl att förorda att lagen om valfrihet ska gälla för alla. Dels att det är den som är i behov av vård eller omsorg som måste ha möjlighet att kunna välja vem som ska hjälpa till i duschen, dels också för att arbetstagare, många gånger med lång och kvalificerad utbildning och erfarenhet, ska kunna välja mellan olika arbetsgivare. Det tredje perspektivet är att vård- och omsorg är branscher som av tradition domineras av kvinnor. Kvinnor ska också ha möjlighet att utveckla en affärsidé och få chansen att pröva sina idéer. Och slutligen – utan innovation och utveckling inom vården och omsorgen kommer morgondagens behov inte kunna mötas.

 

Cirka hälften av kommunerna har valt att erbjuda sina invånare rätten att välja men det finns fortfarande många kommuner och landsting där de förvägras det. Vi anser att lagen om valfrihet ska gälla alla invånare oavsett var man bor.

 

Annika Qarlsson (C)

Kristina Yngwe (C)