Motion till riksdagen
2015/16:2364
av Annika Qarlsson och Kristina Yngwe (båda C)

Granskning av skolans jämställdhetsarbete


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att Skolinspektionen ska ges skärpta direktiv att granska skolans verksamhet ur ett jämställdhetsperspektiv och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Normer kring hur män och kvinnor förväntas vara och agera följer oss genom hela livet och inskränker människans utrymme att få vara den man är och vill vara. Detta påverkar både pojkar och flickor negativt. Redan i förskolan finns det bra och enkla metoder att arbeta utifrån för att göra barn medvetna om när de behandlas utifrån sitt kön och inte utifrån den unika individ som barnet är. Målet är att alla barn ska stärkas utifrån den unika individ man är och inte utifrån det kön man har. För att skapa ett jämställt samhälle krävs det att skolans alla nivåer medvetet arbetar för att inte förstärka dagens ojämställda samhälle.

Skolinspektionens uppdrag är bland annat att granska skolor. De har tillsynsansvar för skola, vuxenutbildning, fritidshem, förskola och annan pedagogisk verksamhet. De ska verka för att barn och elever får goda förutsättningar för sin utveckling och sitt lärande samt för förbättrade kunskapsresultat för elever och vuxenstuderande.

 

Arbetet med jämställdhet och likabehandling är väl förankrat och tydligt i förskolan och skolans styrdokument. Jämställdhet omnämns i skollagen och uppdraget preciseras i läroplanerna, där jämställdhet ingår i den värdegrund som förskola och skola ska bygga sin verksamhet utifrån. I diskrimineringslagen finns ett krav på att arbeta förebyggande för att förhindra diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder. Jämställdhet återfinns också i kursplanerna för olika ämnen.

 

Det är viktigt att det som är beslutat också omsätts i praktiken. Därför anser vi att Skolinspektionen ska få skärpta direktiv för att granska skolans verksamhet ur ett jämställdhetsperspektiv.

 

 

Annika Qarlsson (C)

Kristina Yngwe (C)