Motion till riksdagen
2015/16:2361
av Annika Qarlsson och Per Lodenius (båda C)

RUT-avdrag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att RUT-avdraget ska vara kvar i nuvarande omfattning och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda ytterligare avdrag inom nuvarande RUT-avdrag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är synd att möjligheten att öppna för många arbeten på den lokala arbetsmarknaden ska begränsas på det sätt som nu föreslås. Istället borde man använda erfarenheterna och den positiva utvecklingen inom RUT och ROT de senaste åren för att utveckla vidare. Att fortsätta och utveckla avdraget till att öppna för avdrag för alla köpta tjänster i hushållen. Det skulle skapa en ökad marknad där fler lokala företag skulle växa fram med många nya jobb som följd.

 

ROT och RUT har visat sig vara framgångsrika på flera plan. Det har växt fram jobb i denna sektor på en allt mer professionell marknad. ROT på 90-talet gjorde att byggföretag som inriktade sig på hushållen växte fram och samma utveckling har vi kunnat se inom de hushållsnära tjänsterna när vi införde RUT. Nya företag etableras och många nya arbeten kommer till.

 

Många människor, både gamla och unga, har fått en möjlighet till avlastning i vardagen. För yrkesarbetande har vardagens måsten kunnat minskas. För äldre har det inneburit en möjlighet att kunna bo kvar i sin bostad och med den hjälp man själv önskar istället för vad någon annan bedömt att man eventuellt ska få hjälp med.

 

På många orter utanför storstäderna så är det först med RUT:s intåg som den här typen av tjänsteföretag startats och etablerats och med det öppnat möjligheten att köpa tjänsterna av hushållen. Mycket glädjande är den attitydförändring som skett med RUT-avdraget införande. Människors acceptans för svartarbete i de här sektorerna har minskat kraftigt. Samlat är utfallet mycket positivt med RUT-avdraget. Det bör därför få vara kvar i nuvarande omfattning. 

 

Läxhjälp eller studiestöd är etablerad verksamhet runt om i många andra länder och värdefull i många perspektiv. Läxhjälp i hemmet ersätter aldrig skolans ansvar, föräldrars stöd eller de frivilliginsatser som sker runt om i landet på skolor och bibliotek. Men det är en värdefull möjlighet att på detta sätt stödja sina barns studier och är dessutom en bra yrkeserfarenhet för dem som jobbar med detta. Ofta är det unga studenter som jobbar extra utöver sina egna studier. Därför bör avdraget för hushållsnära tjänster även fortsättningsvis omfatta läxhjälp och att då gälla även för ungdomar på gymnasiet.

 

När hushållen köper tjänster så är det med redan skattade medel. Eftersom hushållen inte har en avdragsrätt som företag har så är de en priskänsligare konsumentgrupp än företagen. Det skulle gynna en hållbar ekonomi där konsumtion styrs mot tjänster, reparationer och dylikt istället för varor. Med en generell avdragsrätt skulle nya tjänster och behov kunna utvecklas friare. Vi föreslår därför att regeringen tillsätter en utredning om avdragsrätt för fler tjänster inom ramen för RUT.

 

Tack vare RUT-avdraget driver fler kvinnor företag över hela landet. 7 av 10 företagare inom städ- och hemservice är kvinnor. Sverige behöver många nya vardagsjobb och dessa har stor möjlighet att växa fram inom tjänstesektorn, exempelvis genom RUT. Därför ska RUT-avdraget vara kvar i nuvarande omfattning och en utvidgning av nuvarande RUT-avdrag utredas. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

 

Annika Qarlsson (C)

Per Lodenius (C)