Motion till riksdagen
2015/16:2359
av Annika Qarlsson och Ulrika Carlsson i Skövde (båda C)

Införande av barnbalk för ett stärkt barnperspektiv


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa en barnbalk som är likställd föräldrabalken och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är en omfattande lagstiftning som reglerar barnens liv. Det är skollagen, föräldrabalken, lagen om allmän försäkring där studiebidrag, barnbidrag, barnpension med mera ingår, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, umgängesrätten, socialtjänstlagen mm för att nämna några. Trots det så saknas det ett samlat regelsystem där barnens rätt står i fokus.

 

Barn är en grupp som inte har någon egen talan. Barn är helt beroende av vuxna i sin omgivning. En förälder kan vägra umgås med sitt barn utan konsekvenser men barnet kan inte vägra umgänge med sin förälder. Trots det saknar samhället ett samlat barnperspektiv både i lagstiftning och i efterlevnaden av de lagar som reglerar barns uppväxtvillkor. Barns rätt till en god barndom måste väga högre än föräldrars rätt till sina barn. Föräldrabalken är en lag som idag går före barnkonventionen om barns rätt till en god uppväxt. Därför borde det införas en barnbalk som ska vara likställd föräldrabalken för att på så sätt garantera att barns rättigheter respekteras.

Att utgå både i lagstiftning och i tillämpningen av lagen från vad som är till barnets bästa borde vara grundläggande i Sverige, eftersom vi ratificerade FN:s barnkonvention 1990. Då gjordes bedömningen att det inte behövdes några lagändringar för att uppfylla konventionens krav. Det visade sig vara fel. Gång på gång uppdagas brister i lagstiftningen som gör att den inte lever upp till barnkonventionen. Barnkonventionen har funnits i mer än två decennier men har fortfarande inte fått ett ordentligt genomslag i Sverige. Barnombudsmannen menar att arbetet med barnkonventionen dessutom har tappat tempo i många kommuner, landsting, regioner och myndigheter. Därför bör barnkonventionen nu inkorporeras i svensk lagstiftning.

Barn är egna individer med egna rättigheter fastslagna i barnkonventionen. Det finns således ett stort behov av en samlad barnbalk. Ett tydligare barnperspektiv bör införas i svensk lagstiftning i en barnbalk och tillämpningen och verkställandet av densamma ses över och utvecklas. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Annika Qarlsson (C)

Ulrika Carlsson i Skövde (C)