Motion till riksdagen
2015/16:2326
av Pia Hallström (M)

Oseriösa asfaltsläggare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en kartläggning av problemet med oseriösa s.k. asfaltsläggare och att brottsligheten ska prioriteras av polisen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De senaste somrarna har olika delar av Sverige, bland annat Värmland, haft stora problem med oseriösa så kallade asfaltsläggare som knackar dörr och erbjuder sina tjänster under vår och sommar. Detta är ett problem som återkommer år efter år.

 

Det finns uppgifter om att arbetarna uppträtt hotfullt och påstridigt. Det finns också de som spårlöst försvunnit efter att de fått förskottsbetalning. En del kunder har utsatts för utpressning eller hot om de inte betalat fakturorna trots att arbetet varit undermåligt eller inte ens varit slutfört. Det finns även uppgifter om att de så kallade asfaltläggarna river väggar och tak utan att det skett någon överenskommelse om det. Många äldre personer drabbas.

 

Det krävs en kartläggning av brottsligheten för att få kunskap om hur den ska angripas mest effektivt. Det är också viktigt att polisen prioriterar det här problemet och samverkar med andra länder via Europol i de fall brottsligheten är gränsöverskridande. Polismyndigheten informerar redan idag allmänheten om problematiken för att minska risken att människor drabbas. Sådana informationsinsatser uppmuntras fortsätta även kommande år.

 

Pia Hallström (M)