Motion till riksdagen
2015/16:2317
av Pia Hallström (M)

Fruimport


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att begränsa möjligheten för en person som vid upprepade tillfällen lagförts för våldsbrott i nära relationer att på nytt anges som anknytningsperson och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Många kvinnor från framförallt Ryssland och Thailand kommer varje år till Sverige för att här skapa sig ett bättre liv tillsammans med en svensk man de älskar. Tyvärr får en del av dessa kvinnor aldrig uppleva det liv de längtat till. Många av dessa kvinnor lever i förhållanden som närmast kan liknas vid slavkontrakt. De utsätts för våld och kränkningar från den man som de har litat på. Under 2008 sökte 515 kvinnor som kommit till Sverige på grund av en relation med en svensk man hjälp hos kvinnojourerna i Sverige under, 38 av dem i Värmland. Fallen i Värmland motsvarar ett fall per 7 000 invånare vilket är flest i landet – mer än dubbelt så mycket som i storstadsregionerna. I exempelvis Stockholms län är inte fallen mer än ett per knappt 19 000 invånare. Det finns exempel på män som satt detta i system och lurat hit ett flertal kvinnor. Dessa kvinnor får ofta ett tidsbegränsat uppehållstillstånd på 2 år. Efter två år får kvinnan söka nytt uppehållstillstånd. Om ett förhållande upphört får uppehållstillstånd

ges om:

1. kvinnan har särskild anknytning till Sverige.

2. förhållandet har upphört främst på grund av att i förhållandet utlänningen, eller

utlänningens barn, utsatts för våld eller för annan allvarlig kränkning av sin frihet eller

frid, eller.

3. andra starka skäl talar för att utlänningen ska ges fortsatt uppehållstillstånd.

(5 kap. 16 § tredje stycket utlänningslagen).

Lagen säger att enstaka mindre allvarliga våldshandlingar bör inte i sig medföra att sökanden beviljas fortsatt uppehållstillstånd. Hänsyn ska tas till under vilka omständigheter övergreppet ägt rum, hur allvarligt det varit och om det rört sig om en enstaka episod eller upprepade övergrepp samt hur länge förhållandet varat. För att uppehållstillstånd ska ges ska det kunna antas att förhållandet upphört huvudsakligen på grund av övergreppen, att det inte varit fråga om ett helt kortvarigt förhållande och att det från början varit fråga om ett seriöst förhållande.

För att komma i bukt med problematiken fruimport och förebygga våld och förtryck i nära relationer bör det ske en förändring i regelverket som försvårar för mannen som satt detta i system. Eftersom fenomenet serieimport där en och samma man kan ta hit kvinna efter kvinna trots att han utsätter dem för våld kan existera så måste det finnas en tydlig varningssignal och ett stopp i systemet. Möjlighet att införa någon form av begränsning när det gäller hur många gånger en person som lagförts för våldsbrott kan fungera som anknytningsperson bör ses över.

 

Pia Hallström (M)