Motion till riksdagen
2015/16:2311
av Jan-Olof Larsson (S)

Systemet med kontroll av äldres taxerade inkomst


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn för att göra avgiftssystemet för våra biståndsbedömda äldre säkert så de betalar rätt avgift i förhållande till sina inkomster, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vid biståndsbedömning för hemtjänst eller omvårdnad för de äldre som behöver det, finns både ett tak för vad man kan ta ut och ett golv i form av skälig levnadsnivå.  En hel del äldre betalar ingenting för de insatser som görs. Dock är det många äldre med mycket låga inkomster som inte klarar av att skicka in sina inkomstuppgifter och då får betala en alltför hög avgift i förhållande till sina inkomster.

Att få en minskning av sin avgift, bygger på att man varje år skickar in inkomstuppgifter till handläggaren. Om inte detta sker betalar man full taxa. Många äldre har inte längre förmågan att organisera sin tillvaro så att de håller ordning på vilken inkomst de har. Att fylla i blanketten är för svårt för många och många saknar stöd och hjälp från anhöriga. Att betala högsta avgift för att man saknar förmågan att administrera sin privatekonomi är inte rimligt. Många hamnar då oavsiktligt under skälig levnadsnivå.

Här borde det finnas andra möjligheter till att fastställa inkomst idag. Att kontrollera inkomst idag är relativt enkelt med vårt datoriserade system och att ordna så att inkomster automatiskt läses av och taxan fastställs borde kunna åstadkommas. Detta för att undvika att så många äldre som saknar egen förmåga att ansöka får leva under existensnivå.

 

Jan-Olof Larsson (S)