Motion till riksdagen
2015/16:2291
av Lars-Axel Nordell (KD)

Friskvårdsavdrag för bättre hälsa och större rättvisa


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att ersätta dagens friskvårdsbidrag via arbetsgivaren med ett individuellt friskvårdsavdrag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag finns ett system där anställd personal av sin arbetsgivare skattefritt kan få gymkort eller tillgång till andra motionsaktiviteter. Förmånen är skattefri om den är av ”enklare slag” och att den riktar sig till hela personalen. Det här innebär dessvärre att många människor inte får samma möjligheter att utnyttja friskvårdsbidraget.

 

För arbetsgivaren är de anställdas hälsa en bra investering, samtidigt som arbetstagaren får möjlighet att stärka sin kropp. Motionsaktiviteter ger förbättrad hälsa, vilket ger högre närvaro på arbetsplatserna.

 

Det är enbart anställda med arbetsgivare som erbjuder friskvårdsbidraget över huvud taget kan få chansen att ta del av friskvårdsbidraget. Studenter, pensionärer, arbetslösa och egenföretagare står utanför dagens system.

 

Till det kommer att det finns flera populära idrotter som inte är godkända av Skatteverket som lämplig friskvård, exempelvis motionsridning och golf som anses kräva dyrare redskap och kringutrustning. Att peka ut just dessa motionsaktiviteter som kostsamma eller inte vara av enklare slag än andra bygger på antagna kostnadskalkyler och okunskap kring sporten och dess fysiska verkan.

 

Enligt en undersökning utnyttjar enbart ca 25 procent av befolkningen i åldrarna 15–70 år dagens avdrag, vilket är en oacceptabelt låg nivå. Många tar gladeligen emot sin löneförmån men använder det inte i särskilt stor utsträckning.

 

För att en betydligt större del av befolkningen ska kunna komma i åtnjutande av friskvårdsförmånen skulle dagens system som går genom arbetsgivarna kunna ersättas med ett individuellt friskvårdsavdrag. Om den motionerande medborgaren gör ett skatteavdrag för köp av friskvårdstjänster i sin självdeklaration får vi ett system som liknar de väl fungerande ROT- och RUT-avdragen. Då kan många fler få tillgång till statligt subventionerad friskvård.

 

Med en sådan reform skulle friskvårdsavdraget också kunna omfatta fler motionsidrotter, bli mer rättvist och nå fler som kan utnyttja friskvårdsstödet. Regeringen bör därför utreda möjligheten att införa ett individuellt friskvårdsavdrag.

 

Lars-Axel Nordell (KD)