Motion till riksdagen
2015/16:2289
av Lars-Axel Nordell (KD)

Översyn av kassaregisterlagen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över kassaregisterlagen så att den kan vara tillämpbar även vid ambulerande torg- och marknadsförsäljning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt kassaregisterlagen skall de flesta som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning eller mot betalning med kontokort använda elektroniskt kassaregister som uppfyller vissa krav. Syftet är att öka kontrollen i kontantbranschen.

 

Idag bedöms ca 6 000 personer vid 500–700 torg och marknader runt om i landet ägna sig åt torg- och marknadsförsäljning. Dessa verksamheter har tillsammans en omsättning på cirka fem miljarder kronor och beräknas skapa ca 13 000 arbetstillfällen genom varuproduktion, distribution, nyetableringar, administration m.m.

 

Tyvärr har inte lagen fungerat särskilt väl för torg- och marknadsförsäljning då det inte finns några kassaregister gjorda för utomhusbruk. Krångel och driftsstopp vid betalningar har lett till irriterade kunder, bötesförelägganden och 2 123 felanmälda kassaregister till Skatteverket bara under 2014. Det har också lett till att Arbetsmiljöverket utfärdat stort vitesföreläggande för omedelbar fara för personskada då kassaapparaten som användes var avsedd för inomhusbruk.

 

Egentligen står två lagar mot varandra. Dels finns kassaregisterlagen som föreskriver att en elektronisk kassaapparat skall användas även vid försäljning av varor vid fäbodvallar och vid torg- och marknadsförsäljning i utomhusmiljö, dels finns Elsäkerhetsverkets förordning om elektroniskt materiel som kräver att kassaapparaten bland annat skall uppfylla IP-klassningen för utomhusbruk. Till dags dato finns dock inte någon sådan elektronisk kassaapparat att tillgå för utomhusbruk.

 

Skatteverket anför visserligen att otjänlig väderlek är en omständighet som innebär att kassaregister inte behöver användas. Samtidigt har stora avgifter utfärdats när myndigheten upptäckt försäljning även vid otjänlig väderlek där apparaten har upphört att fungera. Detta är en rättsosäkerhet som är oacceptabel. Vi kan inte i rättsstaten Sverige ha en lag som är väderberoende i sin tillämpning.

 

Kassaregisterlagen måste snarast omarbetas så att den fungerar såväl vid försäljning vid t ex fäbodvallar där det inte finns elektricitet tillgänglig, som vid torg- och marknadsförsäljning utomhus, utan att fara för personskada skall uppstå vid användningen av de elektroniska kassaregister som idag finns att tillgå med låg IP-klassning. Detta bör ges regeringen till känna.

 

Lars-Axel Nordell (KD)