Motion till riksdagen
2015/16:2284
av Larry Söder (KD)

Införande av vård av föräldrar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning i syfte att hitta ett system med vård av föräldrar som gör det möjligt att vårda sin nära släkting oberoende av anställningsform och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Äldre uppmuntras att i allt längre utsträckning bo kvar hemma. Det innebär att barn och nära släktingar får hjälpa till i allt högre utsträckning. I dagsläget är det möjligt med vård av barn men vi skulle behöva liknande system när det gäller vård av föräldrar.

I dagsläget finns systemet närståendepenning som man kan få om man avstår för att vårda en närstående person som är svårt sjuk. Denna förutsätter dock att man har en vanlig anställning i form av heltid och inte timvikarie eller på annat sätt otrygg anställning. Detta innebär till exempel att en timvikarie inte kan ta ledigt med betalning för att ta hand om en svårt sjuk förälder utan hänvisas till att välja mellan inkomst och att vårda sin närstående.

Jag förespråkar därför ett system som gör det möjligt både för den som har en tillsvidareanställning och för den med annan anställning att kunna ta sig tid för sina föräldrar eller nära släkting.

 

Larry Söder (KD)