Motion till riksdagen
2015/16:2281
av Larry Söder (KD)

Strama åt straffskalor för förtal


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning i syfte att strama åt lagar och straffskalor om förtal och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Allt mer frekvent belyses frågan om ”näthat” i media. Kränkningar och nedsättande ord är numera inte bara ansikte till ansikte. Med internets framväxt har också problem som mobbning, kränkningar och nedsättande tillrop tagit sig in i främst ungdomars hem. Kränkningarna hörs inte bara på skolgården utan även när ungdomarna kommit hem och de använder sig av sociala medier och annat. Men idag är det heller inte nödvändigtvis så att den personen som skriver de kränkande orden och den som får del av dem träffats.

 

Det är ett systemfel när samma toleransnivå inte gäller på nätet som det gör när man säger något öga mot öga. De moraliska ramarna verkar som bortblåsta för personer när de skriver på nätet. De skriver saker som de aldrig kunde tänka sig att säga till personen öga mot öga.

Vi måste även komma ihåg att nätet idag har en så mycket större spridning att det borde vara högre straffskala på förtal som händer på nätet än på annat sätt.

 

Larry Söder (KD)